Wat is een goede gitaar voor kinderen?


Het leren bespelen van een muziekinstrument is naast dat het enorm leuk is ook goed voor de ontwikkeling van een kind. Het stimuleert de coördinatie is de hersenen en stimuleert het doorzettingsvermogen. Gitaar is altijd al een populair muziekinstrument geweest, en hoe beter te beginnen met dit instrument als kind? Er zijn een aantal dingen die men in het achterhoofd moet houden wanneer een kind begint met gitaar spelen. Bijvoorbeeld wat voor gitaar is geschikt voor kinderen?

Ukelele
Voor de allerkleinste onder ons is de ukelele de perfecte gitaar om “mee te beginnen”. Denk aan een leeftijd tussen 2 en 6 jaar. Bij deze leeftijd staat het plezier hebben centraal en het echt leren gitaar spelen komt pas in een later stadia. Wel is het goed om al vast bekend te worden met de gitaar en zo kan hij/zij spelende wijs kennis maken met dit instrument. Ukeleles zijn zowel in muziekwinkels verkrijgbaar als in speelgoedwinkels. Vindt u het ook altijd zo lastig om een leuk verjaardagscadeau te bedenken voor kinderen in deze leeftijdscategorie? Neem een ukelele mee!
¾ Gitaar
De echte kindergitaar is de ¾ gitaar. Deze gitaar is net wat kleiner dat de “gewone” gitaar en daarom ideaal voor kinderen. De hals is korter en de frets staan dichter bij elkaar en dit is uitermate geschikt voor de kleinere kinderhanden. Deze gitaar is geschikt voor kinderen vanaf een leeftijd of 6 tot wanneer de handen groot genoeg zijn voor de standaard maat gitaar. De ¾ gitaar heeft zowel akoestische als elektrische versies.

Akoestisch of elektrisch?
Wanneer uw kind met het bespelen van de gitaar is het ook goed om in het achterhoofd te houden wat voor soort gitaar jullie kiezen. Er gaat een fabel te ronde dat de elektrische gitaar lastiger zou zijn om te bespelen, dit is zogezegd een fabel. Vaak weten kinderen zelf al wel wat ze willen spelen dus overleg eerst wat het verstandigst is om aan te schaffen. Bij een elektrische gitaar komen wel extra dingen kijken als bijvoorbeeld een versterker.

Naar de winkel of online?
Tegenwoordig kunt u alles online vinden, zo ook gitaren. Er zijn grote en gespecialiseerde webwinkels met ruim aanbod aan kindergitaren. Door middel van handige zoeksystemen kunt uw favoriete gitaar vinden. Dit heeft natuurlijk allerlei voordelen, maar wanneer u voor het eerst een gitaar koopt is het nog altijd aan te raden om gewoon naar de winkel te gaan. Gespecialiseerde muziekwinkels hebben altijd professionele werknemers rondlopen die u graag willen helpen. Ga samen met uw zoon of dochter een dagje op pad om de ideale gitaar uit te kiezen. Elke gitaar heeft toch een ander geluid en voelt anders aan. Wanneer u in de winkel bent kunt u ze allemaal proberen en zo de geschikte gitaar vinden. Zo weet u zeker dat u de beste gitaar gevonden hebt.

Accessoires
Wanneer u een gitaar koopt heeft u ook altijd nog wat accessoires nodig. Denk bijvoorbeeld aan een gitaarband waardoor uw zoon of dochter ook staand kan spelen, een gitaarstandaard, gitaartas om naar les te kunnen gaan en plectrums, de driehoekige plasticjes waarmee de snaren bespeeld worden. Extra snaren kunnen nooit kwaad om gelijk aan te schaffen, gitaren worden altijd geleverd met fabriekssnaren, maar voor een optimaal geluid zijn nieuwe snaren altijd handig. Ook zijn extra snaren handig voor wanneer er per ongeluk en snaar springt. Een stemapparaatje en een capodaster waarmee de toonhoogte aangepast kan worden zijn ook geen overbodige luxe.

Er zijn dus nog een aantal dingen waar men rekening mee moet houden wanneer men een gitaar voor kinderen koopt. De ukelele is een ideale starter voor de allerkleinste om op spelende wijs kennis te maken met het instrument en voor kinderen vanaf ongeveer d e leeftijd van 6 jaar is de ¾ gitaar de perfecte gitaar om mee te beginnen. Natuurlijk kan er ook op een normale standaard gitaar begonnen worden, alleen kan dit lastig zijn voor de kleinere handen. Het is goed om van te voren te bedenken of het kind elektrisch of akoestisch wilt gaan spelen, en ook te kijken met het oog op de toekomst wat het wil gaan spelen. Wanneer u voor het eerst een gitaar aanschaft is het toch echt aan te raden om een muziekwinkel binnen te stappen en om professionele hulp te vragen bij het uitzoeken van een gitaar. Maar wanneer u al over enige kennis beschikt zijn de online aanbieders ook zeker een uitkomst. Denk bij het kopen van de gitaar ook aan de benodigdheden naast de gitaar, de accessoires als plectrums, gitaarbanden en standaards. En wanneer u eenmaal de perfecte kindergitaar gevonden hebt, rest er nog alleen het genieten van het instrument.

Geef deze tekst een score:
[Totaal: 6 Gemiddeld: 4.3]
Deel deze pagina

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *