Online gitaarles kiezen in 2024

Vrouw leert gitaar spelen

Gitaar leren spelen is voor dankzij online cursussen voor iedereen toegankelijk.

Veel mensen hebben gitaar spelen op hun ’todo’ lijstje staan, maar om naar een muziekschool te gaan blijft een te grote stap.

Gelukkig zijn er ook online lessen!

In deze tekst leer je de voordelen van online lessen, en vertel ik je mijn ervaring met de verschillen cursussen.

Jongen leert online gitaar spelen

De voordelen van lessen online volgen

Ik zal het kort proberen te houden, maar er zitten veel voordelen aan online gitaarlessen.

Als eerste heb je de vrijheid om zelf je tijd in te delen. Komt een les niet uit, dan kun je deze makkelijk verzetten. Andersom werkt dit ook, want heb je plotseling een dag vrij, dan kun je de online gitaarles erbij pakken.

Ook kies je zelf waar je de lessen volgt. De lessen zijn beschikbaar op je tablet en telefoon, waardoor je met mooi weer prima in de tuin kunt zitten.

De docent heeft veel invloed op hoe snel je het gitaar leren spelen oppakt. Bij online gitaarcursussen krijg je alleen les van de beste docenten, met een prettige stem, welke het op een fijne manier uitleggen. Bij een muziekschool is het vaak maar afwachten of je een klik met de docent hebt.

Omdat de lessen digitaal zijn, kun je deze makkelijk terugspoelen wanneer iets te snel gaat. Zo leer je dus gitaarspelen in je eigen tempo.

Het lesmateriaal is vaak ook veel beter dan die van een muziekschool. Doordat duizenden cursisten al de online cursus hebben gevolgd, hebben de cursussen veel feedback gekregen en hiermee de cursus verbeterd. Zo ben je dus zeker van goed lesmateriaal wat voor iedereen te begrijpen is.

Je hoeft ook niet meer te reizen naar een muziekschool, wat zowel tijd als geld scheelt.

En misschien wel het grootste voordeel:

Online gitaarlessen volgen scheelt heel veel geld. Huur je een gitaarleraar in, dan ben je al snel een hoop geld kwijt. Bij een online cursus heb je voor een eenmalig bedrag toegang tot ontzettend veel lesmateriaal.

Zijn de cursussen wel voor mij geschikt?

Meest gesteld vraag of de cursus geschikt is voor kinderen, ouderen of beginners.

De meest gesteld vraag welke ik in mijn mailbox krijg is:

“Is deze cursus wel geschikt voor kinderen/ouderen/beginners?”

Laat één ding duidelijk zijn:

Alle online gitaarcursussen met een goede score, beginnen bij de basis.

Hierdoor zijn de cursussen geschikt voor kinderen, ouderen en beginners.

Pak je sinds een aantal jaar weer eens het gitaarspelen op?

Dan ga je sneller door de eerste video’s, en volg je de lesstof vanaf het moment dat je een opfriscursus nodig hebt.

Kind leert gitaar spelen met vader

De beste online gitaarcursussen

Om online gitaarlessen te volgen zijn er een handjevol aanbieders, ik heb er twee getest (Gitaartabs en gitaarlesvankoen) welke op andere sites als de beste cursussen worden aanbevolen.

In de toekomst zal ik ook de ‘minder aangeprezen’ cursussen uitproberen om te kijken hoe goed deze zijn.

Dit is nu mijn volgorde van gitaarcursussen met het door mij gegeven eindcijfer en de prijs, klik op een aanbieder om naar hun website te gaan:

  1. Gitaarlesvankoen (Cijfer: 9,0 Prijs: 147,00 77,00) Bekijk hier deze cursus
  2. Gitaartabs(Cijfer:8,0 Prijs: 15,95 per maand, eerste maand 4,95 ) Bekijk hier de cursus

Na allebei de aanbieders uitgeprobeerd te hebben is de eindconclusie dat Gitaarlesvankoen het hoogste cijfer krijgt.

Gitaarlesvankoen zat inhoudelijk goed in elkaar en lekker vlot door de lesstof heen, of je dit fijn vindt zal afhangen van je voorkeur. Gelukkig kun je een video altijd terugspoelen als deze te snel gaat, waardoor Gitaarlesvankoen geschikt is voor een brede doelgroep.

Het nadeel van Gitaarlesvankoen is wel dat de prijs het hoogste ligt van deze twee aanbieder.

Gitaartabs is ideaal als je weinig budget hebt, of niet meteen veel geld kwijt wilt.

Gitaartabs werkt namelijk met een maandabonnement, waarbij je 15,95 per maand betaald.

De eerste maand kun je een proefles nemen voor slechts 0,99 euro.

Als je korting wilt, kun je per jaar betalen, waardoor je 30% per jaar bespaard.

Het grote voordeel van gitaartabs, is dat het niet alleen voor beginners is, maar je er ook heel veel gitaarakkoorden kunt vinden.

Daardoor is gitaartabs ook ideaal voor ervaren gitaristen, welke alleen de akkoorden of tabs nodig hebben.

Let wel op dat de kosten ook hier na een aantal maanden oplopen! Je blijft waarschijnlijk jaren gitaar spelen, en een abonnement van dit bedrag is na 5 maanden al duurder dan eenmalig de 67 euro betalen van Gitaarlesvankoen, waarbij je levenslang toegang hebt.

De voor en nadelen op een rij

Gitarist speelt gitaar

Nadelen van een online gitaarcursus

De wil en motivatie om gitaarlessen te volgen moeten echt aanwezig zijn. Het grote verschil met lessen op een vast tijdstip bij een leraar is dat de verplichting om de les ook echt te doen weg valt. Enige zelfdiscipline is van belang. Er is geen stok achter de deur. Van bijsturing is geen sprake. De techniek wordt door de cursist zelf aangeleerd en eigen gemaakt. Fouten in de houding kunnen niet worden gecorrigeerd. De juiste manier van gitaarspelen wordt bij een leraar direct van in het begin goed aangeleerd. Als het in de ogen van de cursist niet gelijk goed lukt is de neiging om op te geven vaak groot en er is op dat moment niemand die zegt dat alle begin moeilijk is. Op momenten dat er geen internetverbinding is, zijn de lessen niet te bereiken. Dit kan demotiverend zijn.

Kortom, de nadelen van online gitaarles zijn:
  • Geen verplichting om lessen te doen (dit kan ook een voordeel zijn)
  • Geen stok achter de deur of aanpassing
  • Moeilijkheid om concepten te begrijpen zonder begeleiding van een leraar (al kun je bij de meeste online cursussen wel terecht met vragen)
  • Afhankelijkheid van internetverbinding voor toegang

Vaste tijden, vaste dagen.

Muzieklessen bij een traditionele muziekschool vinden vaak plaats op vaste dagen en op vaste tijden en dit onder leiding van een leraar die ter plekke aanwezig is. In het hectische leven zijn deze lessen vaak niet in te plannen en verdwijnt het idee om gitaar te leren spelen naar de achtergrond. De kosten van een muzikale opleiding bij een muziekschool zijn ook behoorlijk hoog. Tegenwoordig is de stap naar een muziekschool niet meer nodig. Iedereen kan online gitaar leren spelen. Zelf bepalen op welk tijdstip en op welke dag de lessen gevolgd worden en in een eigen tempo een gitaarspel ontwikkelen. De mogelijkheden van een online gitaarcursus zijn ongekend.

Online gitaar leren spelen

Voor de gitaar die al jaren staat te verstoffen in de kast, maar ook voor de onlangs gekregen of de net gekochte gitaar. Het nemen van online lessen is toegankelijk voor iedereen. Beginnende gitaristen, zij die hun kennis bij willen spijkeren en zelfs degenen die geen noot muziek kunnen lezen. Iedereen kan online een basisvaardigheid aanleren. Eenvoudige, bekende liedjes en melodieën en al na een paar lessen zijn de vorderingen merkbaar.

Zet door en misschien speel je ooit wel zo goed als in dit filmpje:

Beginners en gevorderden

Er zijn cursussen voor de beginnende gitaarspelers, maar ook voor gitaristen die hun kennis willen uitbreiden of opfrissen, er is voldoende aanbod. Basislessen over de snaren, tabs en de houding van vingers worden verduidelijkt met beeldmateriaal. Daarnaast zijn er ook gitaarlessen waarbij men via bijvoorbeeld skype om nadere uitleg kan vragen aan een leraar of lerares. Geen noten kunnen lezen is geen probleem bij online gitaarlessen ligt de nadruk meer op tabs en de meeste liedjes kunnen door het beheersen van tabs en het leren daarvan gespeeld worden. Als de tabs gelezen kunnen worden, maken de lessen een sprong naar het leren spelen van de diverse akkoorden. Bij het spelen van de gitaar worden de vingers vaak en vlug geplaatst en gezet op de verschillende snaren. Een beetje vingerhandigheid is een voordeel.
Gitaristen die een zekere basis hebben, kunnen hun vaardigheden uitbreiden door bijvoorbeeld van een akoestische gitaar over te stappen op een elektrische gitaar.
Met zowel de voor- als de nadelen op een rijtje kunnen beginnende en gevorderde gitaristen een wel overwogen keuze maken welke methode voor hen de meest aantrekkelijke optie is. Leren gitaar spelen is een leuke uitdaging voor iedereen die van muziek houdt zowel voor jong als oud aan te leren.

Eerste gitaarles voor mensen met weinig ervaring:

Leuk dat u gekozen hebt om te leren gitaar spelen. Wellicht een hobby die u lang wilt uitoefenen. Als beginnende gitarist is het vaak moeilijk om te leren spelen. Welke liedjes kan ik spelen en welke juist niet. Ik heb voor jullie een basistekst gemaakt over hoe u gitaar moet spelen.

Hoe sla je een gitaar aan?

Bij gitaar spelen gebruiken rechtshandige hun rechterhand en linkshandige hun linkerhand. Probeer voor u zelf de voorkeurshand te vinden waar u het beste mee speelt. De greep van een gitaar is belangrijk. Als je hem niet goed vastpakt kunt u niet lekker leren spelen. Voor een beginner is het wel handig om een goede greep te leren. Dat maakt het gitaar spelen een stuk makkelijker.U kunt om twee manieren u snaren aanslaan. Je kan gebruik maken van een plectrum of met je vingers de snaren aanslaan. Een plectrum is een stukje plastic waarmee je de snaren kan raken. Deze in de vorm van een driehoek. Een voordeel van plectrum is dat je de snaren niet zelf hoeft aan te raken. Een beginnende gitarist kan snel last van zijn handen krijgen. Door het bespelen van de snaren op de verkeerde manier kan je uw handen openhalen. Het spelen met plectrum kent ook nadelen. Je hebt techniek nodig om goed met een plectrum om te kunnen gaan. Een plectrum vasthouden kunt u het gemakkelijkste doen door hem tussen duim en wijsvinger te houden. Houdt het spitse gedeelte van u af. Het spitse gedeelte gebruikt u om de snaren mee aan te slaan. Het is de bedoeling om een plectrum los vast te houden en niet te hard erin knijpen. Anders beschadig je het plectrum of de gitaarsnaren. Zo houdt u een plectrum dus vast.

Om de slagtechniek van de plectrum te leren gebruiken doet u het volgende. U gebruikt een beweging met uw handen. Het is bedoeling om de plectrum te gebruiken alsof u water van uw hand schud als ze nog nat zijn. Doe dit met losse handen. Het is van belang om vanuit de pols te werken. Dan heb je het meeste resultaat. Voer deze beweging uit op u gitaar. Kijk wat voor geluid u gitaar maakt als u een slag maakt. Oefen dit zo nodig tot u mooie klanken uit uw gitaar krijgt. Het is van belang om de snaren gelijkmatig aan te slaan. Dit vergt voor een beginnende gitarist veel oefenwerk.

Als u de snaren met uw hand aanslaat houdt dan de gitaargreep in de gaten. Elke snaar sla met een andere vinger aan. Als u dit kunt probeer langzaam op te bouwen tot u akkoorden kunt spelen. Heeft u de akkoorden in de vingers probeer dan simpele liedjes te spelen. Het is aan u of u uw handen of een plectrum gebruikt.

Als u de greep een beetje door heeft is het verstandig om toonladders te oefenen. Eerst was u gewend om de snaren tegelijk aan te slaan. U kunt de snaren ook los van elkaar bespelen zodat er een melodie ontstaat. Een mooie melodie ontstaat als u de toonladders en akkoorden kent. Oefen voor een ene prettig wijsje. Lukt dit goed ga dan over op het spelen van liedjes. Ga er niet vanuit dat u alles kunt spelen. Begin met iets makkelijks. Klim dan hoger op en oefen veel dat is een must.

Ik hoop dat ik u voldoende informatie heb gegeven.

Geef deze tekst een score:
[Totaal: 108 Gemiddeld: 4.5]

Eén reactie

  1. Ik volg nu 4 maanden een online gitaarles en ben er zeer over te spreken! Binnekort neem ik wel een docent om mijn techniek wat te verbeteren. Tijdens de cursus begin je vrijwel meteen met spelen, doordat je al met 2 akkoorden leuke deuntjes kunt spelen. Ze geven ook uitleg hoe je bepaalde populaire nummers kunt spelen en op de facebook pagina krijg je antwoord op je vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *