Online gitaarcursus kiezen in 2017 2018-03-25T17:33:11+00:00

Online gitaarcursus kiezen in 2018

Gezellig rond een kampvuurtje, zomers in de achtertuin of voor vrienden en familie lekker tokkelen op een gitaar. Iedereen wordt vrolijk van muziek en het zelf bespelen van de gitaar staat vaak op ‘nog te doen’ lijstjes. Vaak is de stap naar een muziekschool te hoog en blijft het bij een leuk voornemen. Die tijd is voorbij! Iedereen kan nu online gitaar leren spelen. Beginners en gevorderden, jong en oud, het aanbod is gevarieerd en breed. Instrumentpassie.nl helpt je bij het kiezen van de juiste online cursus.

De beste online gitaarlessen

Om online gitaarlessen te volgen zijn er een handjevol aanbieders, ik heb er twee getest (gitaarpro en gitaarlesvankoen) welke op andere sites als de beste cursussen worden aanbevolen. In de toekomst zal ik ook de ‘minder aangeprezen’ cursussen uitproberen om te kijken of deze misschien niet toch heel veel waar voor hun geld geven. Dit is nu mijn volgorde van gitaarcursussen met het door mij gegeven eindcijfer en de prijs, klik op een aanbieder om naar hun website te gaan:

1. Gitaarlesvankoen (Cijfer: 7,5 Prijs: 77,00) Bekijk hier deze cursus

2. Gitaarpro (Cijfer: 7,5 Prijs: 47,00) Bekijk hier de cursus

Na allebei de aanbieders uitgeprobeerd te hebben is de eindconclusie dat Gitaarlesvankoen het hoogste cijfer krijgt. Gitaarlesvankoen zat inhoudelijk goed in elkaar en lekker vlot door de lesstof heen, of je dit fijn vindt zal afhangen van je voorkeur. Het nadeel van Gitaarlesvankoen is wel dat de prijs het hoogste ligt van deze twee aanbieder. Gitaarpro heeft hetzelfde cijfer gekregen als Gitaarlesvankoen, dit komt omdat het lesmateriaal iets minder goed aanvoelde dan bij de andere aanbieders, dit wordt gelukkig gecompenseerd met de lage prijs.

Conclusie:

Welke aanbieder van online gitaarlessen je kiest zal afhangen van je voorkeur:

Ben je iemand die graag iets vlotter door de lesstof heen gaat kies dan voor Gitaarlesvankoen

Zit je krap bij kas en telt elk tientje mee, kies dan voor Gitaarpro

De voor en nadelen op een rij

De volgende paragrafen heb ik ook voor jullie in een presentatie gezet voor degenen die het makkelijker vinden lezen:

Aan het volgen van online lessen zitten niet alleen voordelen maar ook nadelen, in de volgende 2 paragrafen bekijken we beiden.

Nadelen
De wil en motivatie om gitaarlessen te volgen moeten echt aanwezig zijn. Het grote verschil met lessen op een vast tijdstip bij een leraar is dat de verplichting om de les ook echt te doen weg valt. Enige zelfdiscipline is van belang. Er is geen stok achter de deur. Van bijsturing is geen sprake. De techniek wordt door de cursist zelf aangeleerd en eigen gemaakt. Fouten in de houding kunnen niet worden gecorrigeerd. De juiste manier van gitaarspelen wordt bij een leraar direct van in het begin goed aangeleerd. Als het in de ogen van de cursist niet gelijk goed lukt is de neiging om op te geven vaak groot en er is op dat moment niemand die zegt dat alle begin moeilijk is. Op momenten dat er geen internetverbinding is, zijn de lessen niet te bereiken. Dit kan demotiverend zijn.

Voordelen
Het online leren spelen van gitaar geeft voordelen ten opzichte van lessen bij een leraar of muziekschool. De lessen zijn niet tijd gebonden. Iedereen bepaald voor zich op welke dag en welk tijdstip er geoefend wordt op de gitaar. Daarnaast is het mogelijk om zelf de plaats te kiezen. De lessen zijn toegankelijk met een gewone pc, laptop, tablet en smartphone. De kosten van online cursussen liggen ook lager dan de lespaketten die door muziekscholen worden aangeboden. Het is geen saaie kost die wordt aangeboden. Het zijn eenvoudige liedjes waaronder veel meezingers die aangeleerd worden.Online lessen worden vaak ondersteund door instructievideo’s waardoor tabs goed bekeken kunnen worden en zo vaak als nodig herhaalt worden.

Vaste tijden, vaste dagen.
Muzieklessen bij een traditionele muziekschool vinden vaak plaats op vaste dagen en op vaste tijden en dit onder leiding van een leraar die ter plekke aanwezig is. In het hectische leven zijn deze lessen vaak niet in te plannen en verdwijnt het idee om gitaar te leren spelen naar de achtergrond. De kosten van een muzikale opleiding bij een muziekschool zijn ook behoorlijk hoog. Tegenwoordig is de stap naar een muziekschool niet meer nodig. Iedereen kan online gitaar leren spelen. Zelf bepalen op welk tijdstip en op welke dag de lessen gevolgd worden en in een eigen tempo een gitaarspel ontwikkelen. De mogelijkheden van een online gitaarcursus zijn ongekend.

Online gitaar leren spelen
Voor de gitaar die al jaren staat te verstoffen in de kast, maar ook voor de onlangs gekregen of de net gekochte gitaar. Het nemen van online lessen is toegankelijk voor iedereen. Beginnende gitaristen, zij die hun kennis bij willen spijkeren en zelfs degenen die geen noot muziek kunnen lezen. Iedereen kan online een basisvaardigheid aanleren. Eenvoudige, bekende liedjes en melodieën en al na een paar lessen zijn de vorderingen merkbaar.

Zet door en misschien speel je ooit wel zo goed als in dit filmpje:Beginners en gevorderden

Er zijn cursussen voor de beginnende gitaarspelers, maar ook voor gitaristen die hun kennis willen uitbreiden of opfrissen, er is voldoende aanbod. Basislessen over de snaren, tabs en de houding van vingers worden verduidelijkt met beeldmateriaal. Daarnaast zijn er ook gitaarlessen waarbij men via bijvoorbeeld skype om nadere uitleg kan vragen aan een leraar of lerares. Geen noten kunnen lezen is geen probleem bij online gitaarlessen ligt de nadruk meer op tabs en de meeste liedjes kunnen door het beheersen van tabs en het leren daarvan gespeeld worden. Als de tabs gelezen kunnen worden, maken de lessen een sprong naar het leren spelen van de diverse akkoorden. Bij het spelen van de gitaar worden de vingers vaak en vlug geplaatst en gezet op de verschillende snaren. Een beetje vingerhandigheid is een voordeel.
Gitaristen die een zekere basis hebben, kunnen hun vaardigheden uitbreiden door bijvoorbeeld van een akoestische gitaar over te stappen op een elektrische gitaar.
Met zowel de voor- als de nadelen op een rijtje kunnen beginnende en gevorderde gitaristen een wel overwogen keuze maken welke methode voor hen de meest aantrekkelijke optie is. Leren gitaar spelen is een leuke uitdaging voor iedereen die van muziek houdt zowel voor jong als oud aan te leren.

Eerste gitaarles voor mensen met weinig ervaring:

Leuk dat u gekozen hebt om te leren gitaar spelen. Wellicht een hobby die u lang wilt uitoefenen. Als beginnende gitarist is het vaak moeilijk om te leren spelen. Welke liedjes kan ik spelen en welke juist niet. Ik heb voor jullie een basistekst gemaakt over hoe u gitaar moet spelen.

Hoe sla je een gitaar aan?

Bij gitaar spelen gebruiken rechtshandige hun rechterhand en linkshandige hun linkerhand. Probeer voor u zelf de voorkeurshand te vinden waar u het beste mee speelt. De greep van een gitaar is belangrijk. Als je hem niet goed vastpakt kunt u niet lekker leren spelen. Voor een beginner is het wel handig om een goede greep te leren. Dat maakt het gitaar spelen een stuk makkelijker.U kunt om twee manieren u snaren aanslaan. Je kan gebruik maken van een plectrum of met je vingers de snaren aanslaan. Een plectrum is een stukje plastic waarmee je de snaren kan raken. Deze in de vorm van een driehoek. Een voordeel van plectrum is dat je de snaren niet zelf hoeft aan te raken. Een beginnende gitarist kan snel last van zijn handen krijgen. Door het bespelen van de snaren op de verkeerde manier kan je uw handen openhalen. Het spelen met plectrum kent ook nadelen. Je hebt techniek nodig om goed met een plectrum om te kunnen gaan. Een plectrum vasthouden kunt u het gemakkelijkste doen door hem tussen duim en wijsvinger te houden. Houdt het spitse gedeelte van u af. Het spitse gedeelte gebruikt u om de snaren mee aan te slaan. Het is de bedoeling om een plectrum los vast te houden en niet te hard erin knijpen. Anders beschadig je het plectrum of de gitaarsnaren. Zo houdt u een plectrum dus vast.

Om de slagtechniek van de plectrum te leren gebruiken doet u het volgende. U gebruikt een beweging met uw handen. Het is bedoeling om de plectrum te gebruiken alsof u water van uw hand schud als ze nog nat zijn. Doe dit met losse handen. Het is van belang om vanuit de pols te werken. Dan heb je het meeste resultaat. Voer deze beweging uit op u gitaar. Kijk wat voor geluid u gitaar maakt als u een slag maakt. Oefen dit zo nodig tot u mooie klanken uit uw gitaar krijgt. Het is van belang om de snaren gelijkmatig aan te slaan. Dit vergt voor een beginnende gitarist veel oefenwerk.

Als u de snaren met uw hand aanslaat houdt dan de gitaargreep in de gaten. Elke snaar sla met een andere vinger aan. Als u dit kunt probeer langzaam op te bouwen tot u akkoorden kunt spelen. Heeft u de akkoorden in de vingers probeer dan simpele liedjes te spelen. Het is aan u of u uw handen of een plectrum gebruikt.

Als u de greep een beetje door heeft is het verstandig om toonladders te oefenen. Eerst was u gewend om de snaren tegelijk aan te slaan. U kunt de snaren ook los van elkaar bespelen zodat er een melodie ontstaat. Een mooie melodie ontstaat als u de toonladders en akkoorden kent. Oefen voor een ene prettig wijsje. Lukt dit goed ga dan over op het spelen van liedjes. Ga er niet vanuit dat u alles kunt spelen. Begin met iets makkelijks. Klim dan hoger op en oefen veel dat is een must.

Ik hoop dat ik u voldoende informatie heb gegeven.

Deel deze pagina: