Gitaar akkoorden leren


Ben je op zoek naar informatie om jezelf gitaar te leren spelen? Er staat op internet veel tegenstrijdige informatie, waardoor je het misschien wel verkeerd leert. Je kunt met online cursussen makkelijk akkoorden leren spelen vanuit huis. Op je eigen tempo. Uiteindelijk kost een hele cursus met vele uren aan lesmateriaal (wat ook nog eens regelmatig geupdate wordt met nieuwe nummer) nog geen 77 euro. Bij een gitaarschool ben je dat in een paar lesuren al kwijt. Je krijgt bij deze cursus meer dan 20 lessen. Daarnaast heb je ook de keuze uit een maandabonnement bij een aanbieder van gitaar akkoord en tabs, waarbij je 15 euro per maand betaald en toegang krijgt tot honderden akkoord en tabs. Bekijk hier onze vergelijking van online gitaarlessen en gitaarakkoorden in 2020.

C-D-G-E concept

Muziek maken lijkt voor veel mensen erg lastig. Dat valt eigenlijk best mee. Heeft u wel eens van het C-D-G-E concept gehoord? Dit zijn een viertal akkoorden waarmee u al gauw honderden van alle klassiekers mee kunt spelen. Muziek zit vaak geen eens zo lastig in mekaar.

Noten leren

Noten leren is een aardig karwei, goed om aan te beginnen. Maar het leren van akkoorden is veel eenvoudiger en doelgerichter wanneer u gitaar speelt. Want zoals gezegd, u hoeft maar een paar akkoorden te kennen om heel wat nummers weg te kunnen spelen. Voor het spelen van gitaar zijn de akkoorden vaak het belangrijkst, noten leren is voor uw muzikale ontwikkeling wel handig en belangrijk maar voor het bespelen van de gitaar zijn de akkoorden toch echt cruciaal.

Gitaar akkoorden leren instrumentpassie

Barré akkoorden

Barré akkoorden zijn akkoorden waarbij uw wijsvinger gebruikt wordt als capodaster. Deze akkoorden vergen veel spierkracht vanuit uw wijsvinger en zijn vaak lastig voor beginnelingen. Goed is het om met deze aan de slag te gaan en vaak te oefenen, maar wees niet verontrust wanneer deze nog aardig wat moeite vergen.

Trainen en discipline

Muziek maken is net een sport. Het vergt training, aandacht, uithoudingsvermogen en discipline. Wanneer u begint met gitaarspelen zult u merken dat uw vingers echt moeten trainen in het bespelen van de snaren. Om te beginnen is het handig om een aantal akkoorden uit te kiezen, bijvoorbeeld de vier bovengenoemde, en elke dag 10 minuutjes eraan te werken. Kies de week erna vier andere uit en zo heeft u binnen een maand al een groot scala aan akkoorden onder de knie.

Overgangen

Wanneer u een aantal akkoorden weet zijn er nog de overgangen van het ene akkoord naar de andere. Ook dit vergt training om de versoepeling van de overgangen te versterken. Begin eenvoudig met het leren van het ene akkoord na het andere en zo voorts.

Eenvoudige liedjes

Het snelst leert u akkoorden door het meespelen van liedjes. Kies een aantal eenvoudige liedjes uit met een rustig tempo. Zo leert u al spelende wijs de akkoorden. Vaak is het handig om eerst het bladmuziek door te lezen en voor te spelen voordat u aan een nummer begint.
Ook zijn er veel online mogelijkheden waar u heel eenvoudig de akkoorden van uw favoriete nummer kunt vinden en zo kunt meespelen.

Eigen liedjes

Wanneer u een paar akkoorden onder de knie hebt kunt u ook zelf beginnen met het schrijven van uw eigen liedjes. Zo leert u de akkoorden nog sneller en beter omdat u zelf de componist bent.

Samen spelen

Niets is leuker dan samen te creëren. Om snel de akkoorden onder de knie te krijgen is het samenspelen met anderen ook erg belangrijk en natuurlijk ook erg leuk. Zo heeft u een doel waarmee u kunt oefenen en al doende leer je meer. Kijk eens in je vriendenkring of er nog wat muzikaal talent is of sluit je aan bij een band of orkest.

Opslaan

Houd ook goed bij wat je gedaan en geleerd hebt. Dit is niet alleen heel handig, maar ook goed om later te zien hoe ver je al gekomen bent. Soms lijk je geen vooruitgang te boeken maar als je dan ziet hoe ver je al gekomen bent kan dat net het extra duwtje in de goede richting zijn.

Plezier

Bovenal moet het spelen van gitaar een plezierige bezigheid zijn. Leg de gitaar ook rustig aan de kant wanneer u er niet uitkomt en ga op een later moment weer verder. Overhaast het leerproces niet en geniet er ook van.

Gitaarles

Natuurlijk kunt u ook altijd gitaarlessen nemen om alles net wat sneller of soepeler onder de knie te krijgen. Vaak kunt u gewoon aangeven wat uw ambities zijn. Wilt u alleen de akkoorden leren? Vaak kunt u dan eenvoudig een aantal keer terecht en worden de kneepjes van het vak u uitgelegd en wordt u geholpen om verder zelf op weg te gaan. Verschillende online cursussen kunnen je leren gitaarspelen waarbij gebruik wordt gemaakt van video’s, zo kun je in je eigen tempo leren.

Het leren van akkoorden is dus een aardige onderneming, maar waar u ook zeker als beginnend muzikant de vruchten van plukt. Door veel oefening en samenspel hebt u het zo onder controle.

Na het leren van de toonladders de akkoorden

Bent u een beginnende gitarist en wilt u toch graag liedjes spelen is van belang om goed te oefenen. Probeer eerst feeling in uw slag of plectrum techniek te krijgen dan kunt u een stapje verder. Heeft u gevoel voor de slag en lukt het u redelijker wijs om toonladders te spelen dan is de volgende stap om een liedje te spelen de akkoorden te leren.

Wat is een gitaarakkoord?

Een akkoord officieel een gitaarakkoord genoemd betekent letterlijk samenklank. Het is de bedoeling van die samenklank om drie verschillende tonen te gelijk aan te slaan. Dit is in het begin heel lastig. Door goed te oefenen krijgt u dit snel in de vingers en kunt u in een korte tijd de meeste liedjes wel meespelen. Behalve liederen die speciale akkoorden hebben. Dit is echter voor gevorderden. Het is handig om de basisakkoorden uit je hoofd te leren. Dan gaat spelen door veel oefenen vanzelf. Het is van belang dat je gitaar in harmonie is. Zorg voor een goede greep en een redelijke techniek. Zet eerst je linkerhand als rechts bent op de juiste positie van de snaren. Als je links bent gebruik je eerst je rechterhand. Sla met je rechterhand de gitaar aan. Met links druk je op snaren. Heb je de juiste slag gevonden tokkel dan of pluk dan langzaam aan de snaren om een mooie melodie of wijsje te vormen.

Wat is een open akkoord?

Open akkoorden zijn de eerste drie tot vijf vakjes van je gitaar. Dit is gerekend vanaf de hals. Deze vakjes worden in de gitaarwereld ook wel frets genoemd. Het open betekent echt letterlijk dat je bij deze vormen van akkoorden de snaar niet dichtdrukt. Daarom worden zij open akkoorden genoemd. Afhankelijk van welk akkoord je speelt druk je met een aparte vinger. Voor de ene gebruik je jouw wijsvinger en voor een andere vakje je duim. Op welke positie de vingers moeten ga ik niet uitleggen dat is op internet te vinden.

De namen van de akkoorden

Elke akkoord heeft een aparte naam. De naam is afhankelijk van de grondtoon en de basistoon die je speelt. Dit heeft te maken met de toonsoort en de toonladder die u al veel geoefend heeft. De bastoon is de laagste toon die je binnen het akkoord speelt. De namen van de tonen zijn: A, B, C, D, E, F, G, en dan gaat het rijtje van vooraf opnieuw. Dit is belangrijk om te onthouden bij het spelen van akkoorden en muziek. In de meeste gevallen kunt u de tonen ook herkennen aan het rijtje Do, Re, Mi. Dus zo ziet u maar het beheersen van toonladders is van belang.

Majeur en Mineur akkoorden

Elke basistoon heeft een Majeur en en Mineur toon. Deze zijn moeilijker te spelen. Met veel oefenen komt u er ook wel. Majeur akkoorden zijn te herkennen aan hun vrolijke en opzwepende ritme. Ze zijn erg vrolijk en komen veel voor in samba stukken. Dit zijn vaak vrolijke dansen. Mineur tonen zijn vaak droevig en zielig. Ze worden gebruikt om bijvoorbeeld een klassiek stuk veel diepgang en emotie te geven. In veel liedjes is er een samenhang van verschillende majeur en mineur akkoorden. Het is wel de bedoeling dat deze akkoorden een geheel vormen in een muziekstuk. Het moet geen onsamenhangend geheel zijn. Dat maakt het niet prettig om naar een stuk te luisteren.

Als u de akkoorden in de vingers hebt kunt u om internet liedjes zoeken die bij u niveau passen. Beheerst u alle basisakkoorden dan kunt u het meeste wel spelen. Het is van belang om de akkoorden goed te kennen. Ook dit is oefenen. Als het gelukt is dan zult u versteld van u zelf staan en uw omgeving ook.

Als je serieus met gitaarspelen aan de slag gaat, zul je toch een cursus moeten volgen. Lees hier onze vergelijking van gitaarlessen.

Geef deze tekst een score:
[Totaal: 44 Gemiddeld: 4.6]
Spread the love
 •  
 •  
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares
 •  
  2
  Shares
 •  
 •  
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *