Elektrische gitaar kopen: hier moet je op letten

Elektrische gitaar

Overweeg je om een elektrische gitaar te kopen? Of zit je er over na te denken om nog een gitaar aan te schaffen? Wat je situatie ook is, dankzij onze tips vind je sneller de gitaar die het beste bij je past. We hebben allemaal zo onze eigen voorkeuren. Zo kun je bijvoorbeeld de keuze van je gitaar af laten hangen van het uiterlijk. Maar vergeet ook zeker niet de klank die een gitaar produceert. Het is deze combinatie die ervoor zorgt dat je een gitaar vindt die bij je past, maar waarbij je via je spel ook een stuk van jezelf kunt uitdragen. Onze tips zullen je hierbij helpen. 

 

Welke soorten gitaarmodellen zijn er? 

Op het gebied van gitaarmodellen heb je ruim de keuze als je jouw elektrische gitaar gaat kopen. De eerste keuze die je moet maken is of je kiest voor een solidbody gitaar, een semi-hollowbody gitaar of een hollowbody gitaar. Bij een solidbody gitaar is de body van je gitaar geheel solide, zoals bij een standaard elektrische gitaar. Bij een hollowbody gitaar heeft je elektrische gitaar een holle klankkast, net als bij een akoestische gitaar. Een semi-hollowbody gitaar zit hier tussenin, met zowel een hol als een solide gedeelte. 

 

ST-model 

Het bekendste en meest gekozen gitaarmodel van dit moment is het ST-model. Dit is de vorm die bijvoorbeeld een Stratocaster van Fender heeft. Hierbij zijn er twee cutaways aanwezig, zodat je eenvoudiger hoge noten kunt spelen. Handig voor tijdens het spelen van solo’s. Binnen deze categorie is er een hoop variatie, bijvoorbeeld op het gebied van kleuren. Maar ook de elementen kunnen verschillen, waardoor ST-modellen een ander geluid kunnen hebben. 

 

Single Cut-modellen 

Een andere populaire optie is het Single Cut-model. Waar er bij ST-modellen twee cutaways aanwezig zijn, is er bij een Single Cut-model maar één cutaway aanwezig. Het zal van je persoonlijke voorkeur afhankelijk zijn of je dit fijner vindt of niet, maar dankzij de aanwezige cutaway kun je alsnog de hoge noten bereiken op het fretboard. Het bekendste voorbeeld van een Single Cut-model is de klassieke Gibson Les Paul. 

 

Overige gitaarmodellen 

Gitaren zijn in ontzettend veel modellen verkrijgbaar. Zo heb je de T-modellen, voorzien van één cutaway en een distinctief design die wat doet denken aan een ST-model. De Double Cut modellen zijn juist gebaseerd op de Single Cut-modellen van Gibson, maar dan met twee cutaways. Ben je op zoek naar een extremere gitaar, dan zijn de Heavy modellen wat voor jou. Deze soort gitaren zie je vaak terug binnen muziekgenres zoals Metal. Tot slot zijn er nog de overige gitaarmodellen. Dit zijn unieke vormen die niet binnen de standaard categorieën vallen.  

Elektrische gitaar kopen

Wat is van invloed op hoe je gitaar klinkt? 

Het oog wil ook wat, maar bij een gitaar is het ook van belang om te luisteren. Je zoekt een gitaar die tonen kan produceren die jou aanspreken. Ook hierbij geldt dat smaken verschillen. Wat voor de één aangenaam is, spreekt de ander juist totaal niet aan. Als je een elektrische gitaar kan kopen, is het daarom aan te raden om: 

  • De gitaar uit te testen bij een winkel. 
  • Veel YouTube recensies te bekijken om een goed beeld te krijgen van de geluiden die de gitaar kan produceren. 

Hieronder vertellen we je meer over de onderdelen van een gitaar die een grote invloed hebben op hoe je gitaar klinkt. 

 

Elementen 

Een elektrische gitaar beschikt over elementen, ook wel bekend als pick-ups. Een element is een elektrische spoel die bestaat uit een magneet die omwikkeld is met geïsoleerd koperdraad. Sla je de stalen snaren boven deze permanente magneet aan, dan ontstaan er trillingen in het magnetische veld rondom de spoel. Dit zorgt via inductie voor een elektrische wisselspanning binnen het element. Via de aangesloten kabel komt deze wisselspanning terecht bij je versterker, waarna de wisselspanning wordt weergegeven. Deze spanning klinkt hetzelfde als de snaren die jij hebt aangeslaan. 

 

Single coil elementen 

Een gitaar kan voorzien zijn van verschillende soorten pick-ups. Ten eerste zijn er de single coil elementen, waarbij één draadspoel aanwezig is. Deze pick-ups hebben een schoon en transparant geluid, maar tegelijkertijd zijn deze elementen wel gevoelig voor elektromagnetische straling. Vaak zijn er op een gitaar meerdere single coil elementen aanwezig, die elk een ander geluid produceren. Deze verschillende posities hebben namelijk een invloed op het geluid. Veel Fender gitaren zijn voorzien van single coil elementen. 

 

Humbuckers 

Een andere populaire optie is de humbucker. Dit zijn dubbelspoel elementen bestaande uit twee spoelen en twee magneten. Deze pick-up heeft zijn naam te danken aan het feit dat de humbucker is uitgevonden om het gebrom die ontstaat door elektromagnetische straling van buitenaf tegen te gaan (buck the hum = gebrom voorkomen). Er treedt geen ruis op terwijl het signaal van de trillende snaar wel naar behoren versterkt wordt. Hierdoor ontstaat er een steviger, soepeler en warmer geluid in vergelijking met de single coil elementen. Vooral op Gibson gitaren tref je geregeld humbuckers aan. 

 

Het gebruikte soort hout 

Bij akoestische gitaren heeft de houtsoort een grote invloed op de sound die geproduceerd wordt. Vaak wordt gedacht dat dit bij elektrische gitaren niet zo is, maar die gedachte klopt niet. Ook bij elektrische gitaren heeft het soort hout invloed op de klank. Opvallend is dat het hout een andere invloed kan hebben afhankelijk van de positie.

Zo kan bijvoorbeeld de body gemaakt zijn van mahonie, maar deze houtsoort heeft een andere invloed op je sound als de hals van de gitaar hiervan gemaakt is. Hieronder zetten we de meest gekozen houtsoorten voor je op een rij en laten we zien wat het invloed hiervan is op het geluid dat je gitaar produceert: 

  • Mahonie: een zwaar hout dat zorgt voor een erg warme klank en een fijne sustain.
  • Elzenhout: een lichtere houtsoort met een timbre dat mooi in balans is.
  • Esdoorn: in het Engels ook wel maple genoemd. Deze houtsoort geeft de klank een mooie helderheid en een flinke sustain.
  • Essenhout: de klank is in balans, maar vooral de look van deze houtsoort valt op. Zo blijft de nerf mooi zichtbaar.
  • Populier: deze lichte houtsoort laat een fijne heldere sound ontstaan.
  • Lindehout: gitaren met een body van lindehout hebben een warm timbre waarbij vooral de middelklanken goed tot hun recht komen.
  • Limba: een zwaardere houtsoort met een warm timbre en minder treble.

 De toets van een elektrische gitaar is meestal gemaakt van: 

  • Esdoorn: een nadrukkelijk aanwezige sound die behoorlijk helder is en voorzien is van een mooie sustain. 
  • Palissander: ook wel bekend als rosewood. Je vingers bewegen soepel over deze houtsoort en het timbre is flink warm. 
  • Ebbenhout: de ideale houtsoort voor iedereen die graag aan shredden doet. Je vingers bewegen hier uitzonderlijk snel over. Het geluid is heel helder en vol sustain. 
  • Pau Ferro: deze harde houtsoort is helderder in vergelijking met palissander maar het beschikt ook over een aangename warmte in het timbre. 

 

Welke gitaarhals heeft jouw voorkeur? 

Een ander aspect dat je in het oog kunt houden als je jouw ideale elektrische gitaar gaat uitzoeken, is de hals van het instrument. Wat de ideale hals is voor jouw gitaren, hangt af van drie factoren. 

 

Het hout van de hals 

Diverse houtsoorten kunnen gebruikt worden voor de hals. Net als bij de body en de toets heeft het gebruikte soort hout een invloed op de sound. Ook heeft iedere houtsoort een bepaald gevoel. Een veel gebruikte houtsoort is esdoorn. Dit hout is gemiddeld qua hardheid en gewicht, wat een timbre vol helderheid en sustain oplevert. Daarnaast is mahonie een veel voorkomende optie. Deze donkere houtsoort is wat soepeler om te spelen. Aan het timbre voegt mahonie een aangename warmte toe. Ook valt op dat gitaren met een hals van mahonie vaak wat vetter klinken. 

Naast deze twee houtsoorten, die het meest voorkomen, kan de gitaarhals van diverse andere soorten hout gemaakt worden. Zo is een gitaarhals van palissander een mogelijkheid. Deze houtsoort is glad, waardoor je sneller en soepeler kunt spelen. Ook valt de look van palissander op, omdat de houtnerf zichtbaar blijft. Deze houtsoort voegt een fijne warmte toe aan je gitaarsound. Daarnaast is pau ferro een optie. Dit is een wat zwaardere houtsoort die alsnog soepel te bespelen valt en die een mooie mix van heldere en warme klanken oplevert. Daarnaast komt lindehoud relatief vaak voor als houtsoort voor de hals. Hierbij ontstaat een timbre vol warmte die een boost geeft aan de mids. 

Elektrische gitaar spelen

Hoe zit de hals aan de body bevestigd? 

De hals kan op drie manieren aan de body van je elektrische gitaar zijn bevestigd. Ten eerste is er de gelijmde hals, in het Engels ook wel set-in neck genoemd. Hierbij is de hals vastgelijmd aan de body. Dit zie je vaak bij Gibson Les Paul gitaren. Daarnaast is een geschroefde hals een optie, ook wel bolt-on neck genoemd. Hierbij zit de hals aan de body vast met behulp van bouten of schroeven. Tot slot is er de doorlopende hals, ook wel de neck through body (of neck thru body) genoemd. Hierbij vormt de hals één geheel met de body.  

 

Het profiel van de hals 

Met het profiel van de hals wordt de vorm van de hals bedoeld. Waar je voor kiest, zal afhankelijk zijn van je persoonlijke voorkeur. Veel gitaren zijn voorzien van een C profiel. Dit profiel heeft zijn naam te danken aan de ovale vorm die op een C lijkt. Bij een U profiel is een gedeelte rechthoekig en een gedeelte ovaal, net als bij de letter U. De vorm van een V profiel is wat schuiner.  

 

Waar kun je nog meer op letten? 

Hierboven hebben we de belangrijkste eigenschappen voor je op een rij gezet. Deze eigenschappen kunnen je helpen om sneller je ideale elektrische gitaar te vinden. Maar er is nog meer waar je op kunt letten. Deze factoren kunnen het verschil maken. Ten eerste kun je kijken naar het aantal frets op de gitaar. Ga je graag de hoogte in tijdens solo’s, dan kun je beter kiezen voor een gitaar met meer frets.

De meeste elektrische gitaren zijn voorzien van 22 frets. Daarnaast kun je naar de lengte van de hele gitaar kijken, ook wel de mensuur genoemd. Je kunt het beste in de praktijk testen wat je het beste bevalt. Qua brug kun je kiezen tussen een whammy bar (tremolo brug) of een stoptail brug. Tot slot kun je de stemmechanieken bekijken. 

Geef deze tekst een score:
[Totaal: 12 Gemiddeld: 4.9]
Deel deze pagina