Tips om ukelele te leren spelen 

ukelele leren

Heb je een ukelele gekocht, of wil je deze gaan kopen en wil je het leren spelen? Dit artikel geeft je handige tips om jezelf voor te bereiden op het spelen, zodat je met plezier binnenkort ukelele speelt. Maar ook als je al een beetje gevorderd bent, staan hieronder een aantal tips om je te helpen om weer vooruitgang te krijgen in je spel.

Een goede ukelele blijft gestemd

Het klinkt logisch om een goede ukelele te kopen, maar toch gaan sommige mensen voor de meest goedkope ukelele die ze kunnen vinden. Goedkope ukeleles blijven vaak niet gestemd, iets wat erg vervelend is. Het is belangrijk dat je een goede ukelele koopt, vooral als je het serieus wilt leren spelen. Ga naar een muziekwinkel en probeer een aantal ukeleles uit, zodat je merkt wat het verschil is. De medewerkers van de muziekwinkel helpen je met het kiezen van de juiste ukelele voor jou.  

 

Zo kun je staand of zittend de ukelele vasthouden

Wanneer je in een verkeerde houding je ukelele vasthoudt, belast je jouw lichaam verkeerd, waardoor je spierpijn of pijn in je gewrichten krijgt. Het is dus belangrijk om een goede houding aan te nemen, zodat het spelen van de ukelele fijn en leuk blijft.  

Je kunt de ukelele staand of zittend vasthouden, wat jij het prettigst vindt. Wanneer je zit, zet je de ukelele op je been, zodat hij op je been rust. Zorg dat je rechtop zit en een rechte rug hebt. Je tokkelarm leg je neer op de bovenkant van de ukelele en de hals blijft in de lucht. De half pak je vast met je andere hand.  

Sta je liever? Houd hem dan vast tegen je borst aan. Druk de ukelele hier tegenaan met je tokkelarm. Houd de ukelele niet te stevig tegen je lichaam, het geluid moet nog kunnen vibreren. Je moet misschien even oefenen om de ukelele goed vast te houden, maar als je het vaker hebt gedaan zul je merken dat het makkelijker gaat. Hierdoor kun je de ukelele zonder riempje dragen en al lopend spelen.

  

Gebruik een Ukelele Tuner of een online stemmer

Misschien heb je weleens een niet goed gestemd instrument gehoord. Het is niet fijn om dit te horen. De noten komen niet overeen met hoe ze horen te klinken en daardoor klinkt alles wat je speelt niet zoals het moet. Je wilt daarom altijd je ukelele stemmen, voordat je begint met oefenen. Je hebt meerdere mogelijkheden om je ukelele te stemmen. Met de app Ukelele Tuner, een andere online stemmer of een elektronische tuner. Nadat je er zeker van bent dat je goed gestemd hebt, kun je beginnen met je oefensessie.  

 

Begin met het leren van de basis akkoorden

Het is verleidelijk om via YouTube gelijk een liedje op te zoeken dat je wilt leren spelen. Maar als je net begint, is het belangrijk om eerst de basis onder de knie te krijgen. Denk aan de basis akkoorden. De belangrijkste akkoorden zijn:  

  • C-akkoord
  • G-akkoord
  • F-akkoord
  • D-akkoord
  • A-akkoord

Leer eerst de majeurs en mineurs, daarna ga je verder met de andere akkoorden. Gebruik hier een akkoordenschema voor, zodat je ziet waar je welke vinger moet plaatsen. Als je de akkoorden kent en weet hoe je ze speelt, dan is het spelen van een liedje ook veel makkelijker.  

Dit is een oefening om de akkoorden te leren spelen: speel eerst een minuut lang het C-akkoord. Wacht dan 10 seconde en herhaal dit weer. Doe dit 3 keer, voordat je het volgende akkoord oefent.  

ukelele

Via YouTube leer je verschillende tokkelritmes

Tokkelen hoort ook bij het leren spelen van de ukelele. Begin eerst met het tokkelen op het ritme: op, neer, op, neer, op, neer. Zodra je dit in de vingers hebt, kun je andere leuke tokkelritmes leren. Op YouTube kun je veel lessen vinden om verschillende ritmes aan te leren, zoals: neer, neer, op, neer, op, neer. Het is ook leuk om na een tijdje zelf een eigen tokkelpatronen te bedenken. Zo geef je een unieke twist aan een liedje.

 

Kies liedjes uit met simpele akkoorden om te beginnen

Wanneer je de akkoorden kunt spelen en ook gevoel krijgt voor tokkelritmes, kun je wisselen tussen akkoorden. Probeer dit zo vaak mogelijk te oefenen, met alle akkoorden. Begin langzaam, zodat je geen fouten maakt. Snelheid is nu niet belangrijk, maar wel het juist spelen van de akkoorden.  

Wil je een liedje proberen te spelen? Kies dan eerst voor liedjes die langzaam gaan, die simpele akkoorden hebben en zo min mogelijk akkoordenwissels. Zodra je een simpel liedje goed kunt spelen, kun je moeilijkere liedjes uit gaan zoeken om te oefenen. Liedjes waarvan het tempo bijvoorbeeld sneller gaat en die meer akkoordenwissels hebben.  

 

Oefen veel en herhaal om je spiergeheugen op te bouwen

Met alles wat je leert, geldt de kracht van herhaling. Hoe vaker je iets doet, hoe beter je erin bent. Door veel te oefenen en te herhalen, bouw je spiergeheugen op. Dit is de wijze waarop je geheugen bewegingen opslaat, zoals de manier waarop je een akkoord speelt. Speel je bijvoorbeeld drie akkoorden achter elkaar en herhaal je dit meerdere keren? Dan is deze beweging op den duur een beweging die in je spiergeheugen zit, waardoor het makkelijker is om deze beweging uit te voeren. Een liedje zo vaak mogelijk herhalen zorgt er dus voor dat je het uiteindelijk automatisch kunt spelen.  

 

Geef je spiergeheugen ook genoeg rust 

Vergeet niet om af en toe pauze te nemen. Net als in de sportschool moet je je spieren soms rust geven. Dit geldt ook voor je spiergeheugen. Je spiergeheugen heeft namelijk tijd nodig om de oefening in zich op te nemen. Na een aantal keren zul je al verbetering zien: hoe vaker je een liedje speelt, hoe makkelijker het spelen is.  

 

Speel elke dag een korte tijd om eelt te creëren

In het begin dat je ukelele speelt, zul je last krijgen van je vingers. Het oefenen van vingerzetting, helpt je om eelt op te bouwen op je vingers. Eelt helpt om minder pijn te krijgen tijdens het spelen. Wat je kunt doen, is per dag maar 15 minuten te spelen, in plaats van een keer een uur te spelen. Door elke dag kort te oefenen bouw je eelt op, waardoor je later langere tijd kunt spelen.  

Knip ook je vingernagels kort van de hand waarmee je de akkoorden zet. Doordat je met je vingertoppen de snaren indrukt, krijg je een zuiver geluid. De nagels van je tokkelhand mogen langer groeien.  

 

Gebruik een metronoom voor het juiste tempo

Sommige mensen hebben een geboren gevoel voor tempo en timing. Maar ook als je dit hebt, is het verstandig om een metronoom te gebruiken. Dit is een elektronisch apparaat dat piept. Je stelt zelf het tempo in waarop het apparaat moet piepen. Deze piepjes gebruik je als leidraad voor het spelen van een liedje. Het bekende ukelele liedje ‘ Somewhere over the rainbow’ moet je bijvoorbeeld op ongeveer 85 BPM (beats per minuut) afspelen. Je stelt het apparaat dan in op 85 BPM, zodat je het liedje afspeelt volgens dit ritme.  

Maar als je begint met het oefenen van een liedje, is het slim om op een lager tempo te starten dan het originele tempo. Als je het lied normaal gesproken op 85 BPM moet spelen, begin je bijvoorbeeld bij het tempo 65 BPM. Door het langzaam te leren spelen, sluipen er minder snel fouten in het spel. Zodra je het lied vlekkeloos kunt spelen, verhoog je het tempo naar 70 BPM. Zo ga je door, tot je het lied op het juiste tempo kunt spelen.  

ukelele spelen

Gebruik een recorder om je spel op te nemen en te evalueren

Een goede manier om te ontdekken of je een liedje wel goed speelt, is door jezelf op te nemen terwijl je ukelele speelt. Na afloop kun je dit namelijk terug luisteren om te ontdekken waar het fout gaat. Je kunt dit doen met je telefoon, door een voicerecorder aan te zetten, of door jezelf te filmen. Bekijk of luister na het spelen het fragment en ontdek waar je aandachtspunten liggen. 

 

Geef nooit op: doorzetters leren ukelele te spelen

Ukelele spelen is niet super makkelijk om te spelen, iets waar veel mensen zich in vergissen. Maar het is wel een leuk instrument om te leren spelen. Door veel te oefenen leer je te spelen en kun je uiteindelijk je lievelingsliedjes op de ukelele spelen. Maak vooral tijdens het oefenen veel plezier en geef niet op als het even moeilijk is of niet gaat zoals je wilt. Zoals ze zeggen: de aanhouder wint. Ook bij het leren spelen van de ukelele.  

 

Geef deze tekst een score:
[Totaal: 11 Gemiddeld: 4.7]
Deel deze pagina