2 beste online pianolessen in 2020 (vergelijking)


Online pianoles

Dankzij online pianolessen kan iedereen vanuit huis piano leren spelen. De beste online pianolessen bespreken we in dit artikel, waarbij we een tips geven om sneller te leren.

Pianospelers zijn de gangmakers op elk feest. De piano is een veelzijdig instrument dat vele mogelijkheden biedt. Zo heb je de akoestische piano en de elektrische piano, en zijn er tal van verschillende muziekstijlen mogelijk met de piano. Ga voor klassieke tonen, of leer je favoriete popnummers op de piano te spelen.

Vrolijk iedereen op met enthousiaste melodieën en meezingers, of ontroer mensen met jouw prachtige pianoklanken.

Nu vraag je jezelf af, hoe leer ik het snelst piano spelen? De veel gekozen manier voor het leren van de piano is natuurlijk de klassieke één-op-één methode. Echter is er nog een andere manier van piano leren, namelijk de verschillende online leermethodes. Geen zin of tijd voor lange en vaak dure pianolessen? Bekijk dan hoe je ook online snel en effectief piano kunt leren spelen in dit artikel. Lees daarnaast meer over de voordelen en over geschikte onlinecursussen voor het leren van de piano.

Wat zijn de voordelen van online pianoles?

Het online lessen nemen voor de piano biedt vele voordelen. Naast dat het je minder geld kost, is het ook nog eens hartstikke flexibel. Je neemt les wanneer dat jou uitkomt. Na je werk, tijdens je pauze, of voor je gaat slapen. Je hoeft er niet de deur voor uit en kunt lekker thuisblijven, ideaal voor de regenachtige en koude dagen.

Daarnaast krijgt je met een online platform voor pianolessen vaak onbeperkt toegang, je kunt dus zoveel mogelijk oefenen als dat jou uitkomt. Geen verhoogde contributie dus net als bij reguliere pianolessen wanneer je een keer extra wilt leren. Je stemt je pianolessen geheel naar jouw wens af.

Dé leermethode voor jong en oud

Wellicht denk je nu nog, online lessen, dat is meer iets voor mensen die goed zijn met computers, die veel ervaring hebben met online platforms en die de wereld van het internet door en door kennen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Iedereen kan online pianolessen nemen. Het is een fluitje van een cent.

Ook voor jonge kinderen is een online leermethode ideaal. Door middel van interactie en leuke methodes, blijven kinderen de aandacht houden op het scherm. Kinderen weten vaak goed met online leermethodes om te gaan, omdat ze hier ook op school mee te maken hebben.

Leeftijd hoeft dus geen excuus te zijn om niet voor een online pianoles te kiezen. De leraar stemt de moeilijkheidsgraad en het leertempo eenvoudig aan naar jouw capaciteiten. Daardoor zijn online cursussen ook geschikt voor ouderen.

Piano leren spelen thuis

Waar let je op bij het kiezen van een online pianoles cursus?

Ben je inmiddels overtuigd van het nut van online pianolessen? En wil je het graag zelf gaan proberen? Dan zijn er een paar dingen waar je op kunt letten. Zo kun je al snel aan de slag met basis lesjes online, bijvoorbeeld via YouTube of andere websites. Je kunt hier vast een goede indruk opdoen wat online lessen inhoudt. Bekijk verschillende leraren en zoek alvast jouw favoriete piano nummer op.

Wil je het wat professioneler aanpakken, en bij het begin beginnen? Dan is een online leraar zeker aan te raden. Bij een online pianoles cursus, leer je alle fijne kneepjes van het vak en begin je vanaf de basis. Je kunt de cursus geheel naar jouw voorkeuren samenstellen en aanvullen met diverse verschillende nummers. Binnen de kortste keren speel jij jouw favoriete nummers feilloos op de piano.

Afhankelijk van welke cursus je uiteindelijk kiest, leren de meeste online piano cursussen je de meest belangrijke pianolessen. Twee voorbeelden van leuke pianisten die online pianocursussen aanbieden zijn René Knops en Steven Pruis. Lees meer over het type cursus die zij aanbieden, het programma, en welke voordelen hieraan zitten.

Wat leer je op een online pianocursus bij Pianoles van René?

De pianolessen van René Knops zijn voor zowel de ervaren pianisten als de beginners. René Knops is al ruim 25 jaar fulltime piano-, en keyboarddocent en heeft al zijn hele leven lang een passie voor de piano.

Bij de cursus van René Knops kun je online binnen 12 weken piano leren spelen. Zo leer je noten lezen en deze terug te vinden op je klavier. Ook leer je liedjes spelen zonder muzieknoten, en leer je improviseren met je piano. Je leert alles van a tot z en leert begrijpen hoe muziek nu eigenlijk in elkaar zit.

Ook leer je de kneepjes van het vak om jezelf of andere te begeleiden met je piano, en leer je vingers vlugge technieken. Kort om, je leert dus niet zomaar een of twee nummers uit je hoofd, je wordt klaargestoomd om alles van de piano te leren en tal van nummers te leren spelen.

Het programma van Pianoles van René bestaat uit een introductiecursus van 11 video’s. Na de introductie is er een beginnerscursus, een vervolgcursus én een notencursus.

Daarnaast biedt het programma diverse leuke items, zoals een Piano Challenge met 22 video’s, diverse nummers om te leren met oefeningen, webinars en opnames, en krijg je daarnaast 6 weken e-mail training met coaching ter motivatie.

Je online pianoleraar geeft je ook toegang tot mede-cursisten en de online piano community, en een levenslang toegang tot lesmateriaal. Daarmee raak je dus nooit uitgeleerd en leer je keer op keer weer wat nieuws. In totaal heeft het programma maar liefst 190 video’s, die je in de kortste tijd leren perfect piano te spelen.

Eindcijfer: 8,5

Prijs: 149 euro, of 6 x 39 euro per maand (Bij allebei de opties krijg je levenslang toegang)

Bekijk hier de Pianoles van René

Wat leer je op een online pianocursus van Steven Pruis?

Steven Pruis is een ervaren pianist die al maar liefst 20.124 enthousiaste cursisten heeft mogen begeleiden. Hij leert je in een leuke en begrijpelijke manier de piano te spelen, in een tempo wat jij fijn vindt.

Met een cursus van Steven Pruis leer je alles wat een beginnende pianist hoort te weten. Zo begint hij met de 10 essentiële basisvaardigheden van de pianist, om zo op een snelle en goede manier piano te leren spelen.

Daarnaast geeft hij 3 cruciale tips bij het leren van de piano met betrekking tot je houding. Hiermee voorkom je een rugpijn en leer je jezelf een correcte houding aan te nemen tijdens het spelen.

Ook leert de cursus je de grootste valkuilen herkennen en voorkomen. Met vele jaren ervaring uit het vak, weet Steven Pruis welke fouten het meest gemaakt worden en leer je om deze vroegtijdig te herkennen.

Door middel van een 5 stappenplan leer je op deze cursus om te leren spelen met twee handen, en leer je vingervlug met de toetsen om te gaan. In de cursus wordt op een makkelijke manier uitgelegd hoe noten en bladmuziek in elkaar zit en leer je het eenvoudig af te lezen.

Met bijna 100 populaire piano liedjes om te leren, biedt het leermateriaal van Steven Pruis uren aan leerplezier. Ook leer je bij de cursus om jezelf of andere te begeleiden en leer je de vaardigheden die van belang zijn in het spelen van een band. Leer daarnaast improviseren en je eigen nummers te componeren, de droom van elke pianist.

Eindcijfer: 7,0

Prijs: 149 euro of 12 x 15,95 per maand

Bekijk hier de pianocursus van Steven Prijs

Pianoles op keyboard

Conclusie: welke cursus is het beste?

Beide cursussen bieden een uitgebreid en volledig programma voor het leren van de piano. Het programma van René is iets duurder als je per maand betaald, echter heeft de cursus van René een hogere score onder de cursussen.

Dit verschil zit hem vooral in de grote hoeveelheid content die je bij de Pianoles van René krijgt.

Uiteraard bespaar je bij beide cursussen op je pianolessen in vergelijking met traditionele pianolessen. Daarnaast bieden beide de juiste basis voor het snel en efficiënt leren van de piano.

Bekijk vooral allebei de lessen en bepaal zelf welke jou de beste keuze lijkt!

Nog wat extra tips om piano te leren spelen

Wanneer je voor een online pianocursus gaat, zal je ongetwijfeld enorm veel tips krijgen, om zelf ook aan de slag te gaan buiten de lessen om. Bekijk hier al vast een greep aan handige tips.

Tip 1. Kies een fijne piano

Zonder goede piano ben je als pianist natuurlijk nergens. Ga voor een piano die muziekstijl past (elektrisch of akoestisch) en beleef meer plezier van jouw piano. Wanneer je een fijne en goede piano hebt, ben je meer gemotiveerd om te spelen op je piano.

Tip 2. Luister goed

Luister goed naar de klanken die je maakt en leer verschillende tonen herkennen. Luister daarnaast naar verschillende soorten muziekgenres en luister of je wellicht tonen herkent. Door veel te luisteren naar de klanken van muziek, leer je een goed oor voor muziek te krijgen.

Tip 3. Schaf een metronoom aan

Met een metronoom zorg je voor een goed tempo tijdens het spelen. Het is uiteraard erg belangrijk bij piano spelen dat je in het juiste tempo speelt, en niet te snel of langzaam speelt. Mee tellen kan uiteraard ook, maar voor de beginnende speler is het altijd aan te raden om te leren spelen met een metronoom.

Tip 4. Samen muziek maken is leuker dan alleen

Muziek maken moet uiteraard leuk zijn. Hoe leuker je het vindt, hoe makkelijker het is om jezelf te motiveren om te blijven oefenen. Probeer dus ook eens met vrienden of familie te spelen. Speel samen of treed op. Door met andere te spelen leer je ook van wat zij kunnen en doe je meer inspiratie op.

Tip 5. Oefenen oefenen oefenen

Ook met de juiste technieken en de juiste vingervlugheid, is het van belang dat je blijft oefenen. Probeer zoveel mogelijk uit en daag je zelf uit met moeilijkere stukken. Alleen door voldoende te oefenen leer je echt goed piano te spelen.

Hoe lang het duurt om piano te leren spelen?

Hoe lang het ongeveer duurt om piano te leren spelen is uiteraard afhankelijk van hoe vaak je oefent en hoeveel aanleg je hebt om snel dingen op te pikken. Echter kan iedereen het leren en leren de meeste mensen gemiddeld binnen twee maanden al aardig wat aan technieken en nummers.

Je hebt geen jaren aan lessen nodig om te kunnen pianospelen. Wil je echt professioneel piano leren spelen, dan duurt dat zo’n 4 tot 6 jaar. Echter voor gewoon piano te spelen, op feestjes of voor het begeleiden van zangers, kun je al prima binnen een paar weken het pianospelen onder de knie hebben.

Hoe zorg je voor een goede voorbereiden op een online pianoles?

Wanneer je de uitdaging aangaat om piano te leren spelen is het van belang dat je voorbereidingen neemt. Zo is de aanschaf van een goede piano de belangrijkste voorbereiding. Vergelijk eenvoudig verschillende piano’s en ga voor een piano waar jij je fijn bij voelt en welke bij jouw budget past.

Ook is het belangrijk om een stille ruimte te hebben waarbij je geen geluidsoverlast voor je medebewoners zorgt. De eerste lessen zullen nog geen prachtige klanken zijn en daar wil je natuurlijk niemand mee storen.

Daarnaast is de juiste motivatie van belang. Wil je echt graag piano leren, dan zal je er wat voor over moeten hebben. Je zult tijd moeten vrij maken en kosten eraan kwijt zijn. Je kunt uiteraard voor een gratis optie gaan, jezelf motiveren tot het leren van liedjes via YouTube, maar wil je echt professioneel en efficiënt te werk gaan is het aan te raden om te investeren in betaalde lessen. De betaalde lessen zijn van hogere kwaliteit, en motiveren je daarnaast om nog meer te leren en tijd erin te stoppen. Ook kunnen de betaalde lessen jou veel voorkomende fouten helpen voorkomen en je alles op de juiste manier aan leren. Kort om, het is aan jezelf om te kiezen hoe snel en efficiënt je piano wilt leren. Online piano leren spelen kan iedereen, het is aan jezelf om te bepalen hoeveel jij hierin wilt investeren.

Geef deze tekst een score:
[Totaal: 42 Gemiddeld: 4.5]
Spread the love
 • 56
 • 32
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  91
  Shares
 •  
  91
  Shares
 • 56
 • 32
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •