Gitaar leren spelen voor beginners

De gitaar is een snaarinstrument die bij heel veel mensen populair is. Je kunt er hele leuke liedjes mee spelen in allerlei verschillende genres. Het maakt dus niet uit wat voor muziek je voorkeur heeft, omdat de gitaar zo’n veelzijdig instrument is. Een elektrische gitaar klinkt heel anders dan een akoestische gitaar. De elektrische gitaar is iets duurder dan de akoestische gitaar, omdat je daar een versterker bij nodig hebt. Voor beide soorten is wel wat te zeggen, dus je zou in de muziekwinkel beide gitaren kunnen bekijken en vergelijken. De medewerkers zullen bereid zijn het verschil te laten horen en je uitgebreide informatie te geven, zodat je een goede beslissing kunt nemen over wat je het prettigst vind. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel geld je ervoor uit wilt geven.

Een eigen gitaar

Als je gitaarles wilt nemen is er wel wat voor te zeggen om van te voren een gitaar te kopen. Dan leer je je eigen instrument goed kennen. Bij veel muziekscholen kun je ook wel een gitaar huren, die je ook mee mag nemen naar huis om thuis te oefenen. Om het spel in de vingers te krijgen, is het van belang om meerdere keren per week te oefenen al is het maar een paar minuten per dag. Dan krijg je de grepen sneller te pakken. Er zijn goede boeken te koop, waar tips in staan hoe je de gitaar vast moet houden, zodat je dit vanaf het begin direct goed leert. Daarnaast is het handig om een paar plectrums te kopen, omdat die heel handig zijn bij het spelen. Zeker aan het begin, zal het bespelen van een gitaar gevoelig zijn voor de vingers. Een plectrum kan dit voorkomen, maar het helpt je ook om een ander en helder geluid uit je gitaar te krijgen. Voor een paar euro kun je wel een plectrum kopen. De plectrum is verkrijgbaar in meerdere maten en diktes. Een paar soorten kopen, is dus praktisch. Je kunt dan uitzoeken wat je het prettigst vindt spelen.

Online lessen volgen

Je kunt kiezen om het thuis uit bijvoorbeeld een boek of dvd te leren, maar uiteraard ook les nemen bij een muziekschool, privé-les thuis of online leren spelen. Het voordeel van leren spelen bij een muziekschool is dat je les krijgt van ervaren docenten die zelf al jaren spelen en die je allerlei handige tips kunnen geven en aan wie je vragen kunt stellen. Ze kunnen je precies laten zien hoe je de gitaar beet moet pakken en hoe je je vingers op de snaren moet zetten. Ze kunnen je ook laten horen hoe het geluid moet klinken en je bemoedigen om door te zetten als het even tegenzit. Je kunt er voor kiezen om privé-les te nemen dat wat duurder is dan lessen met meerdere leerlingen, maar waarbij je de aandacht van de docent niet met een ander hoeft te delen. Het voordeel van les met meerdere leerlingen is dat je ook weer van andere leerlingen kunt leren en dat je elkaar kunt bemoedigen. Het is ook wat goedkoper dan privé-les en je kunt eventueel met medeleerlingen afspreken om samen thuis te oefenen. Zo kun je elkaar ook buiten de lessen om motiveren om te blijven oefenen en van elkaar leren. Bijkomend voordeel van een het leren gitaar spelen bij een muziekschool is dat je een stok achter de deur hebt, omdat je er naartoe moet. Als doorzettingsvermogen niet je sterkste kant is, is dit zeker aan te bevelen, maar het is ook fijn om direct antwoord te krijgen op je vragen. Soms bieden muziekscholen privé-les bij jou thuis aan. Als je niet gemakkelijk de deur uit kunt, is dit ook een prima manier om gitaarles te krijgen. Het is heel comfortabel omdat je de deur niet uit hoeft, maar toch lekker kunt leren spelen.

Tegenwoordig zijn er heel veel online gitaarcursussen waarbij zowel links- als rechtshandigen online gitaar kunnen leren spelen. Ook hierbij heb je het voordeel dat je de deur niet uit hoeft. Je kunt dan ook oefenen op elk moment dat het jou uitkomt en je bent niet afhankelijk van de lestijden van muziekscholen. Ook via een online cursus kun je prima gitaar leren spelen. Je kunt de video op de website keer op keer opnieuw afspelen om te zien hoe je een bepaald akkoord moet spelen en je hoort hoe het moet klinken. Op de website wordt dit heel duidelijk uitgelegd en er is niemand die op je vingers kijkt. Ook als je een bepaald stukje heel vaak opnieuw wilt oefenen is dat geen enkel probleem. Er is niemand die het ziet of hoort. Er staat op de website van de online muziekscholen heel veel informatie en je ziet veel voorbeelden waar je veel van kunt leren. Ieder vrij moment van de dag kun je je gitaar pakken en de online cursus volgen, zodat je snel vorderingen kunt maken en leuke liedjes kunt spelen.

Geef deze tekst een score:
[Totaal: 5 Gemiddeld: 4.8]
Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *