Hoe kies ik als beginner zijnde een gitaar?

Gitaar leren spelen, daar komt nog heel wat bij kijken. Niet alleen het daadwerkelijk leren zelf, maar ook nog het kiezen van een geschikte gitaar. Er zijn zoveel soorten, kleuren en maten dat een beginnend gitarist soms door de bomen het bos niet meer ziet. Maar het is eigenlijk heel eenvoudig, hier volgen een aantal tips voor wanneer u, voor het eerst, een eigen gitaar gaat kiezen. Bijvoorbeeld hoe je een goedkope gitaar kunt vinden voor online gitaarlessen.

In de winkel
De beste tip is toch wel om naar een gespecialiseerde muziekwinkel te gaan en daar informatie te winnen en wat gitaren uit te proberen. Elke gitaar is anders, heeft een ander geluid en heeft een ander gevoel. U kunt gewoon een winkel binnenstappen en wordt altijd professioneel geholpen.

Online
Er zijn ook enorm veel online aanbieders van gitaren en online gitaarlessen. Wanneer u voor het eerst een gitaar koopt of nog niet zeker weet wat voor gitaar u wilt is de “gewone” winkel wel echt verstandig. Maar heeft u al enig idee, dan zijn de online aanbieders ook zeker aan te raden. Vaak hebben zij ook speciale zoeksystemen waarmee u heel eenvoudig de perfecte gitaar kunt vinden.

Akoestisch of elektrisch?

Een vraag die veel beginnende gitaristen hebben is om of akoestisch of elektrisch te beginnen. Vele hebben nog altijd het idee dat elektrisch gitaar spelen moeilijker zou zijn en dat men akoestisch moet beginnen. Dit is echter een fabel. Bij elektrisch komt wel meer kijken, zoals versterkers en effecten, maar het bespelen of het leren spelen is precies hetzelfde. Vaak wordt juist het beginnen met elektrische gitaar gestimuleerd omdat de snaren dunner zijn en wat eenvoudiger in de hand ligt.
Wel is het goed om van te voren te bedenken wat voor soort muziek men wilt gaan spelen en wat voor soort gitaar hier bij past.

Model
Ook is het belangrijk om te bekijken wat voor model u wilt. Vooral bij elektrische gitaren is er een enorm scala aan verschillende modellen. Alle met een specifieke klank. Zo hebt u jazzmodellen, jazzmasters, telecasters, stratocasters e.d. Of bijvoorbeeld de semi-akoestische gitaren waarmee u zowel akoestisch als versterkt mee kunt spelen.
Belangrijk is het om van te voren te weten naar welk model uw voorkeur uitgaat.

Merk
Gitaarmerken zijn er in overvloed, wat is een goed merk en wat is een goed merk om mee te beginnen? Echte beginnersmerken zijn merken als Stagg, Musicman en de eenvoudige versies van Fender. Dit zijn volwaardige merken die eenvoudige betaalbare gitaren hebben gebouwd, speciaal om mee te beginnen. Vele merken verkopen goede beginners gitaren voor een redelijke prijs, natuurlijk zijn dit wel echt de basisgitaren om het mee te leren. Wanneer u gevorderder bent kunt u altijd weer verder kijken.

Snaren
Iets om ook rekening mee te houden als u een nieuwe gitaar koopt, is het kopen van snaren. Bij elke gitaar worden fabriekssnaren geleverd, die een redelijk geluid produceren. Maar voor het fijnere geluid is een extra setje goede snaren ook nooit verkeerd.

Favoriete bands/idolen
Bent u fan van een bepaalde band of heeft u een idool? Dan is het ook vaak leuk om te kijken wat voor merk gitaar zij bespelen. Zelfs hebben sommige beroemde, professionele muzikanten een eigen gitaarlijn bij een groot gitaarmerk.

Extra accessoires
Wanneer u begint met gitaar spelen heeft u naast de gitaar ook nog kleinere functionele accessoires nodig. Denk aan plectrums, de kleine driehoekige plasticjes waarmee u de snaren bespeelt, een capodaster, waarmee u de toonhoogte kunt reguleren, een gitaarband, standaard, en natuurlijk niet te vergeten een goed stemapparaatje.

Een nieuwe gitaar kopen is dus nog een aardig karwei, maar wanneer u uw favoriete gitaar gevonden hebt heeft u eindeloos speelplezier. Heb je nog vragen neem dan gerust contact met ons op.

Geef deze tekst een score:
[Totaal: 5 Gemiddeld: 4.6]
Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *