Stemmen van een gitaar


Gitaar leren spelen is misschien lastig, maar het adequaat stemmen van een gitaar kan ook een aardig karwei zijn. Zorg voor dat je gaat online leren gitaar spelen dat je tenminste weet hoe je je gitaar kunt stemmen. De gemiddelde stemming van de 6-snarige gitaar is E A D G B E (je gaat hier dus van de bassnaren naar de hogere snaren toe, dus van 6 naar 1). Het is in principe een relatief simpele methode, maar als je toch moeite hebt om hem te onthouden, zijn er verschillende ezelsbruggetjes. Bijvoorbeeld van de dikste naar de dunste: de dunste wordt meestal de eerste snaar genoemd, de dikste de zesde.

Stemmen doe je tegenwoordig makkelijk met een stemapparaatje

Algemene Tips
Over het algemeen geven dikkere snaren een mooier en voller geluid. Door deze dikkere snaren ietwat lager te stemmen creëer je een paar voordelen: allereerst zijn ze makkelijker te bespelen en ze zijn bovendien minder straks gespannen. De eerder genoemde lagere klank is daarnaast nog een extra bonus. Deze methode, ook wel ‘flat tuning’ genoemd, om een mooiere klank te krijgen, (Eb Ab Db Gb eb: van dik naar dun) wordt overigens al gebruikt sinds de jaren 60’ en 70’.

Twaalf-snarige Gitaar

De stemming van de twaalfsnarige gitaar bestaat uit: eE aA dD gG BB EE. De kleinere letters zijn snaren die een octaaf hoger gestemd moeten worden. De grote letters (E, A, D en G) hebben ieder dus een soort kleine collega-snaar aan hun zijde. Het feit dat B en E geen kleine collega-snaar hebben, komt gewoon omdat ze dubbel gestemd zijn. Belangrijk: door de hoge spanning op de hals is het niet ongebruikelijk dat een twaalfsnarige gitaar meer dan een hele toon lager moet worden gestemd.

Ukelele

De stemming van de ukelele heeft gelukkig niet al te veel bijzonderheden, we hanteren hier meestal een standaardstemming, dus: g C e a. De e is hier trouwens vergelijkbaar met de hoge e van een gitaar en de hoge a loopt parallel aan de toon van vakje 5 op de e-snaar van een gitaar. De g-snaar van de ukelele is vervolgens één octaaf hoger dan de G-snaar van een normale gitaar: de klank kun je vergelijken met de toon uit vakje 3 van een hoge e-snaar.

Basgitaar stemmen

De 4-snarige basgitaar verschilt eigenlijk amper van de elektrische contrabas. Je kunt de afwijkingen op één hand tellen. De stemming van de 4-snarige basgitaar is dan ook hetzelfde: E A D G, het verloop ligt hier van laag naar hoog. Mocht je een vijf-snarige basigaat gebruiken, let er dan op dat hier een lage B-snaar bij zit, alsook een hoge c-snaar.

Stemapparaten

Een bijzonder praktische manier om een elektrische gitaar te stemmen is door een stemapparaat te gebruiken. Het is echter belangrijk om het juiste stemapparaat te kiezen, wat ook toepasbaar is op je eigen gitaar. Sommige stemapparaten kun je bijvoorbeeld alleen voor de standaard gitaarstemming (EADGBE) benutten. Met de standaardstemming kom meestal overigens vrij ver, maar soms heb je gewoon een complexer stemapparaat nodig, onder andere voor het lager stemmen van een gitaar (Eb Ab Db Gb Bb Eb). De meest uitgebreide apparaten zijn ingesteld op vrijwel iedere mogelijke stemming, bijzonder praktisch. Zij worden in de muziekwereld chromatische stemapparaten genoemd. De prijs van zulke producten is natuurlijk afhankelijk van de zojuist beschreven factoren.

Geef deze tekst een score:
[Totaal: 5 Gemiddeld: 4.8]
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *