Stemmen van een akoestische gitaar

De aap en de gitaar
Een gitaar is een instrument voor iedereen. Jong en oud kunnen het leren spelen. Omdat je voor de akoestische gitaar geen (bijzondere) hulpmiddelen nodig hebt en het instrument makkelijk te dragen is, kun je het ook overal gebruiken. Bijvoorbeeld ’s avonds als het kampvuur brandt, om de sfeer in de donkere buitenlucht kracht bij te zetten met het samen zingen van vrolijke deuntjes.
De akoestische gitaar wordt in principe gestemd volgens de formule ‘Een Aap Die Geen Bananen Eet’. Dit verwijst naar de opeenvolgende akkoorden E, A, d, g, b en e’. Maar de vraag is nu natuurlijk vooral hoe je de juiste klanken uit je instrument krijgt. En daarover gaat het volgende stukje.

Stemmen doe je tegenwoordig makkelijk met een stemapparaatje

gitaar stemapparaat

De stemming zelf

Hoe dikker de snaar, des te voller de klank is. Daarom worden de lagere tonen op de dikste snaren geplaatst. Zo klinkt het basgeluid goed door.
Voor het feitelijke stemmen van een gitaar kun je gebruik maken van hulpmiddelen als een (uiteraard goed gestemde) piano of de handzamere stemvork. Het is dan een kwestie van aanslaan, luisteren en bijstellen. Stap voor stap kun je zo je akoestische gitaar op de juiste toonhoogte brengen. En dan klinkt er een toon en zit er muziek in. Iets waar je enorm veel plezier aan zult beleven. Je slaat op de piano bijvoorbeeld een E aan en luistert of de snaar van je gitaar dezelfde klank voortbrengt. met het langzaam aandraaien of laten vieren van de snaar breng je deze op toon.
Neem bijvoorbeeld een akoestische western gitaar.

Voor de eerste indruk begin je met een muisbeweging over de te stemmen snaar. Om de toon hoger of lager te maken draai je aan de knop. Draai je deze met de klok mee, dan verlaagt dat de klank. Voor een hogere toon draai je deze tegen de klok in. Je moet nu net zo lang draaien tot je de juiste toon gevonden hebt. Om de toon echt zuiver te laten klinken, moet het geluid gelijkmatig zijn en niet zweven.

Als de gitaar ontstemd raakt

Tijdens het gebruik zal de gitaar steevast ontstemd raken. Daar hoef je niet om te treuren, want het hoort er gewoon bij. Daarom is het goed om je gitaar regelmatig te stemmen. En door die regelmaat onderhoud je ook voor jezelf natuurlijk het proces.
De snaren zullen sneller ontstemd raken als:
• ze ouder en meer gebruikt worden,
• de snaarhoogte en de halspen niet goed zijn afgesteld,
• je de snaar niet op de goede manier bespeelt,
• de snaren niet goed gemonteerd zijn,
• de gitaar niet goed schoon is,
• de kwaliteit van de stemmechanieken te wensen overlaat,
• er temperatuurswisselingen zijn.
Is je gitaar regelmatig ontstemd, dan is het wellicht tijd voor nader onderzoek en onderhoud. Succes met de stemming!

Geef deze tekst een score:
[Totaal: 5 Gemiddeld: 4.4]
Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *