Hoe snel kan je gitaar leren spelen?


Gitaarlessen volgen via laptop

Ben je van plan om gitaar te leren spelen, maar vraag je je eigenlijk af hoe lang het zal duren tegen dat je het daadwerkelijk kunt? Het is niet moeilijk dat je jezelf die vraag stelt, er zijn namelijk verschillende sites en leraren die allemaal iets anders zeggen. Wat is dan juist? En zijn er trucs en tips waardoor je sneller kunt leren spelen? Tegenwoordig zijn er online gitaarlessen, waarmee je al in enkele maanden gitaar leert spelen. Doordat je eerst akkoorden leert tijdens deze cursussen, kun je al met een paar basisakkoorden een eerste melodie spelen.

Snel gitaar leren spelen, een fabeltje?

Een muziekinstrument leren spelen is leuk, maar velen onder ons kunnen het geduld niet opbrengen om maanden en zelfs jaren te oefenen voor ze het echt kunnen. Het is eigenlijk erg onduidelijk hoe lang het juist duurt voor je gitaar kunt spelen, omdat de nodige tijd voor het te leren nauw afhangt van enkele factoren.

Hoe snel je leert

Veel hangt natuurlijk ook af van hoe snel je weg bent met de gitaarlessen. Als je de leerstof moeilijker begrijpt, dan kan het wel wat langer duren dan als je er snel mee weg bent. Gelukkig zijn er mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je snel mee bent.

Zo kan je bijvoorbeeld extra studeren na je gitaarlessen of hulp vragen aan mensen die er verstand van hebben. Het meeste hangt eigenlijk af van hoe toegewijd je bent. Als je het echt graag wilt en er veel moeite in stopt, dan zal het je wel lukken. Geef de hoop niet op!

Hoe veel je leert

Ook dit heeft met toewijding te maken. Het is normaal dat je niet elke dag de tijd hebt om uren bezig te zijn met het leren van gitaarlessen, maar het is wel belangrijk dat je er dagelijks wat tijd voor kunt vrijmaken.

De ideale tijd die je moet vrijmaken per dag is slechts 15 minuten. Daarmee kom je na een aantal weken al een heel eind. Hoe meer tijd je erin steekt, hoe sneller je het natuurlijk zult kunnen. Dus hoeveel tijd ben jij bereid om erin te steken?

Vrouw leert gitaar spelen

Op welke manier je leert

De manier waarop je gitaar leert is ook erg van belang om de snelheid van leren te bepalen. Als je gitaarlessen volgt bij een gitaarleraar dan ben je wel zeker dat je alles goed leert, maar dan gaat het wel iets trager dan als je leert op eigen houtje.

Online gitaarlessen zijn eigenlijk ideaal om snel te leren, omdat je zelf je eigen ritme bepaalt. Als je echt erg gemotiveerd bent kan je dus meerdere lessen in een keer doorlopen om zo sneller resultaat te boeken en dat kan je niet met een gitaarleraar. Om die reden kan je vaak in 6 maanden gitaar leren spelen door online lessen te volgen. Niet slecht, toch?

Haast en spoed is zelden goed

Hoewel het natuurlijk leuk is om snel iets te kunnen, moet je er ook rekening mee houden dat het soms niet goed is om dingen te overhaasten. Als je op enkele dagen gitaar wilt leren spelen dan kan dat zeker. Maar meestal moet je dan je een deel van de kwaliteit inleveren.

Zo speel je dus snel verschillende liedjes, maar klinken ze hier en daar niet zoals het moet. Dat komt omdat je enkel de liedjes leert spelen, maar dan eigenlijk geen flauw idee hebt wat je eigenlijk aan het doen bent. Als je echt langdurig gitaar wilt leren spelen, is dat dus niet de juiste oplossing.

Wil dat dan zeggen dat je jarenlang moet oefenen voor je daadwerkelijk gitaar kunt spelen? Zeker niet! Er zijn gelukkig een aantal tips en trucjes beschikbaar die ervoor kunnen zorgen dat je gitaar leert zoals het hoort, op een snelle manier!

Spoedcursus gitaar, tips

Gitaar leren spelen in slechts een aantal weken, onmogelijk? Zeker niet, hoewel je je wel moet realiseren dat je na enkele weken geen nieuwe Jimi Hendrix zult worden! Toch is het wel mogelijk om in enkele weken al heel wat te leren. Hieronder volgen 5 stappen die je leiden naar een spoedcursus gitaar. De cursus zal je helpen om sneller te leren spelen!

De eerste stap: de anatomie van een gitaar leren

Het eerste wat je moet doen om snel te kunnen leren spelen is je gitaar leren kennen. Weet waar alles staat en waarvoor het dient. Zonder deze stap zal het echt niet lukken, je kunt deze stap dus niet overslaan.

Er zijn 6 snaren op je gitaar.
De laagst klinkende is de lage E-snaar, ook bekend als de 6e snaar.
De A-snaar is de 5de.
De D-snaar de 4de.
De G-snaar de 3de.
De B-snaar de 2de
De hoge E-string is de eerste en de hoogste snaar op je gitaar (het dichtste bij de vloer).

Als je goed op de hoogte bent van al de snaren, en de geluiden die ze produceren dien je ook te leren hoe je de snaren kunt stemmen. Het stemmen van de snaren zorgt ervoor dat je geluid altijd mooi en helder klinkt.

Het is niet moeilijk om je gitaar te leren stemmen, maar wel belangrijk dat je het leert als je van plan bent om gitaar te leren spelen! Als je dit allemaal goed onder de knie hebt, dan is het tijd voor de volgende stap.

Gitaar leren op laptop

Stap 2: leer een aantal basisakkoorden spelen

Ook dit is een belangrijke stap als je gitaar wilt leren spelen. Akkoorden zijn eigenlijk een groep van noten die op dezelfde tijd gespeeld worden. Hieronder vind je enkele tips die je zullen helpen om enkele akkoorden te spelen.

Zorg er altijd voor dat je duim in het midden van de gitaarnek zit, dat helpt om extra druk op de snaar uit te voeren. Werk dus ook goed met je duim, niet enkel met je vingers! Met je vingertoppen hou je de snaren vast, zo raak je niet ongewenst andere snaren aan. Zorg er ook voor dat je nagels niet te lang zijn! Je vingers en je duim moeten eigenlijk samenwerken, om er zo voor te zorgen dat elke noot duidelijk is.

Leer ook om diagrammen van gitaarakkoorden te lezen. Deze tonen je waar je je vingers moet plaatsen. Online of in boeken vind je hierover voldoende informatie. Het is belangrijk dat je dit onder de knie hebt voor je liedjes kunt leren spelen.

Probeer niet meteen akkoorden te spelen waarvoor je 3 of 4 vingers nodig hebt, dat is ontzettend moeilijk om mee te beginnen. Er is eigenlijk een makkelijke versie voor elk akkoord, als je deze leert dan zal je sneller gitaar leren spelen.

Stap 3: Ritme

Ritme speelt een belangrijke rol tijdens het spelen van gitaar. Het is dus belangrijk dat je leert hoe je het ritme kunt houden. Gelukkig zijn er een aantal tips over hoe je dat het beste kunt doen.

Veel heeft te maken met de manier waarop je je gitaar tokkelt. Om een akkoord te tokkelen doe je dit het best in een mooie vloeiende beweging die van je ellenboog uitkomt, zonder je pols te veel te bewegen. Zorg er dus voor dat je pols comfortabel is.

Zorg er ook altijd voor dat je in het juiste ritme speelt en de overlap tussen akkoorden juist gebeurt, anders klinkt het liedje niet zoals het hoort. Tokkel dus elk akkoord op het juiste ritme en wissel op de juiste tijd van akkoord. Het kan misschien helpen om mee te tellen in je hoofd.

Om veranderingen in akkoorden te oefenen kan je het best eerst dezelfde akkoorden oefenen tot dat je ze gewoon bent en zo met de volgende akkoorden hetzelfde doen.

Stap 4: tijd om liedjes te leren!

Als je een liedje wilt leren spelen, dan is het wel belangrijk dat je het lied goed kent. Luister eerst een paar keer naar het liedje zodat je het ritme en het geluid helemaal in je hebt opgenomen. Leer daarna de akkoorden van het liedje. Je kan beginnen met de simpele versie om het makkelijker aan te leren, daarna kan je gaan voor de moeilijkere akkoorden.

Als je een lied wilt leren spelen dan is het ook belangrijk om te weten wat de structuur van het lied is. Liedjes hebben een begin, een midden en een einde. Dat wordt in de muziekwereld vertaald naar een intro, een verse, een chorus en een outro. Vaak is er wel enkel een verse en een chorus. Het is belangrijk om deze delen van een lied te kunnen aanduiden, omdat ze dan vaak van akkoorden veranderen.

Luisteren en een lied spelen
Het is natuurlijk niet evident om zomaar een lied te spelen terwijl je het hoort, maar je kan er wel veel van leren. Door het lied tegelijk te spelen wanneer het afspeelt, hoor je waar je verkeerd zit en kan je dat aanpassen. Natuurlijk helpt het als je de akkoorden bij je hebt. Bekijk deze akkoorden gerust terwijl je speelt en probeer het steeds opnieuw en opnieuw. Je zal zien dat het na een tijd veel vlotter gaat!

Thuis gitaar leren met headset

Stap 5: Creëer een oefenroutine

Regelmatig oefenen is belangrijk. Maak daarom zeker tijd vrij om dagelijks te spelen. Het is namelijk beter om dagelijks 10 minuten te spelen, dan om 1 keer een aantal uren te oefenen. Een goede manier om je te motiveren is door het kiezen van een doel.

Zo kan je doel bijvoorbeeld zijn om je favoriete liedje te kunnen spelen, of om voor anderen te kunnen spelen. Wat je doel is maakt niet uit, maar als je er een hebt dan ben je veel gemotiveerder. Dus denk zeker eerst eens na over wat je doel is.

Eens je je hoofddoel bepaald hebt, kan je deze opdelen in kleinere doelen. Als je doel is om een bepaald liedje te leren dan kunnen de opgesplitste doelen zijn om de akkoorden van het liedje te leren, de structuur van het liedje te leren, enzovoort.

Daarna kan zelf deze kleinere doelen weer opsplitsen. Het opsplitsen van je doel is belangrijk omdat je doel zo meer haalbaar lijkt en je telkens blij kunt zijn als je een klein doel behaald hebt, en dat werkt motiverend!

Als je al je doelen bepaald hebt is het tijd om deze doelen op tijd te organiseren. Zo heb je een beter overzicht over hoe lang het zal duren voor je je doelen bereikt hebt en je dus gitaar kunt spelen. Je doelen op tijd structureren doe je door te bepalen welk (kleiner) doel je op welk moment gaat verwezenlijken.

Zo kan je bijvoorbeeld een week de tijd nemen om 1 kleiner doel te behalen. Hou er wel rekening mee dat de tijd die je aan je doel stelt haalbaar is en dat het spelen aangenaam blijft, anders hou je het niet vol!

Hopelijk ben je er nu klaar voor om een online gitaarcursus te volgen, laat ons hieronder horen wat jouw ervaringen met gitaar leren spelen zijn.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •