Elektrische gitaar stemmen

Het correct stemmen van een gitaar lijkt soms net zo moeilijk als het spelen zelf, maar het moet nu eenmaal gebeuren. Niets is zo vervelend als een slecht gestemde gitaar. Je doet er zowel jezelf als je instrument tekort mee. Stemmen moet bovendien vaak gebeuren: door temperatuurwisselingen kunnen snaren immers krimpen of uitzetten, wat de kwaliteit van de muziek vermindert. Zorg er dus voor dat je regelmatig stemt, ook gedurende repetities en voorbereidingen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om het op een snelle, eenvoudige manier te leren. Hieronder vindt je enkele handige tips en verschillende methodes om een elektrische gitaar te kunnen stemmen. We hebben ook een artikel geschreven over hoe je een akoestische gitaar kunt stemmen.

Stemapparaat

De makkelijkste manier om een elektrische gitaar te stemmen is natuurlijk door een stemapparaat te gebruiken, zo besteed je het werk als het ware uit. Het is echter belangrijk om je te realiseren dat er veel verschillende stemapparaten zijn, waarvan lang niet alle varianten toepasbaar zijn op jouw persoonlijke gitaar. De meeste stemapparaten zijn geproduceerd om de standaard gitaarstemming (EADGBE) te faciliteren en dat is in veel gevallen ook wel voldoende. Soms heb je echter ook een wat uitgebreidere variant nodig en dan is het raadzaam om voor een chromatisch stemapparaat te kiezen. Met deze producten kun je namelijk ook willekeurige stemmingen maken, aangepast op jouw eigen voorkeuren. Sommige stemapparaten hebben daarnaast een wijzer en anderen hebben weer lampjes op hun display. Meestal is een wijzer prettiger tijdens het stemmen, maar deze variant is wel wat duurder. Laatste tip met betrekking tot stemapparaten: test ze uit vóór je ze koopt, dit kan als het goed is gewoon in de winkel.

Stemmen doe je tegenwoordig makkelijk met een stemapparaatje

Als je zelf gaat stemmen, zonder de hulp van een stemapparaat of iets dergelijks, is het vooral belangrijk om heel zorgvuldig te werken. Zeker voor beginners kan het een tijdrovende bezigheid vormen, maar het is op een bepaalde manier ook rustgevend. Daarbij, oefening baart kunst. Wie vaak genoeg moet stemmen, leert het op den uur gewoon soepel te doen. Om te beginnen is het belangrijk met de laagste snaar te starten, van hieruit werk je verder. Druk op de vijfde fret en stem de snaren zo dat de laagste twee snaren vrijwel gelijk klinken. Vervolgens ga je door naar de volgende snaren, met het vijfde, vijfde, vierde en vijfde fret.

Problematisch met een elektrische gitaar (in vergelijking met eenAkoestische gitaar) is natuurlijk dat hij vrij weinig geluid maakt als je de versterker niet hebt aangesloten. Zorg er dan ook voor dat het stemmen in een stille, vrijwel geluidloze ruimte gebeurt, zodat je iedere variatie van de snaren opvangt. Een rumoerige omgeving kan je zodanig beïnvloeden dat het stemmen volledig verkeerd gaat. Neem dus de tijd en vooral de rust. Stemmen is niet iets om eventjes tussendoor te doen. Ga er gewoon lekker voor zitten.

Geef deze tekst een score:
[Totaal: 9 Gemiddeld: 4.4]
Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *