Hoe gitaar op de juiste manier vasthouden?


Gitaar vasthouden

Net gitaar leren spelen is altijd een hoop nieuwe informatie en je krijgt meteen te maken met een hoop nieuwe dingen, ook als je al een instrument bespeelt, de gitaar is toch weer iets anders. Het is een heel mooi instrument met heel veel mogelijkheden, maar het aanleren van diverse dingen op de goede manier is heel cruciaal.

De gitaar is een van de moeilijkere instrumenten om te leren beheersen, vergelijk dit is met een piano of keyboard, het leren van melodieën en dergelijken vergt gevoel voor het instrument en dat kun je creëren, maar bij een piano hoef je maar een toets in te drukken en hiermee creëer je meteen geluid en dus resultaat.

Bij de gitaar gaat het uiteraard om het beheersen en controleren van de snaren. Maar een gitaar moet je ook op een bepaalde manier leren vasthouden, doe je dit verkeerd dan is dit heel moeilijk om weer af te leren en dit kan je in een later stadium van het leerproces tegen gaan werken. Dit artikel gaat in op het gitaarinstrument en dan in het bijzonder op het leren vast houden van de gitaar, dit artikel dient je te informeren over het probleem, hoe je het kunt voorkomen en we geven je eventuele tips.

Een goed begin is het halve werk.

Zoals net gezegd, ook al bespeel je al een ander instrument, een gitaar bespelen is in de instrumentenwereld toch iets heel nieuws, wel is het zo dat je dit wellicht makkelijker kunt leren als je al een snaarinstrument bespeelt zoals viool, maar dit licht ook deels aan jezelf, hoe snel je iets leert en hoe makkelijk je je aan een leerproces kunt aanpassen.

De gitaar vasthouden moet je op de juiste manier leren doen, dit is de eerste stap voor je het instrument überhaupt leert bespelen. Het is niet alleen zo dat een goede houding je comfortabeler maakt bij het spelen, maar dit kan ook nare lichaamsklachten voorkomen.

Zoals net gezegd kan je een verkeerde houding net als bij meerdere dingen erg moeilijk afleren en dit kan je in een later stadium van het leerproces tegen gaan staan. Omdat dit zo moeilijk af te leren is voelt het ook alsof je weer van voor af aan kunt beginnen, dit is natuurlijk niet wenselijk. Leer het dus meteen goed!

Hoe kun je het probleem voorkomen?

Een manier om een verkeerde houding te leren voorkomen is door er simpelweg meteen op te letten dat je de gitaar goed leert vasthouden. Vestig hier extra aandacht op voordat je überhaupt met andere onderdelen begint! Oefen dus voordat je de cursus vordert eerst een aantal keer hoe je de gitaar vasthoudt, totdat dit een soort automatisme wordt en het er volledig in zit.

Speel desnoods een paar keer wat, al sla je een paar keer de snaren aan en glij je met je vingers over de fretten, zo creëer je een beter gevoel. Want als je alleen op het vasthouden oefent heb je kans dat je dit later alsnog fout doet, door eerst te letten op de houding en tijdens dat je dit doet even klakkeloos iets speelt maak je het totaalplaatje compleet en creëer je alvast een beter gevoel voor wanneer je echt begint met spelen!

Gitaar vingers houding

Hoe houd je een gitaar vast?

Dan komen we nu bij het echte werk. Hoe houd ik een gitaar vast? Laten we vooropstellen dat dit niet voor iedereen hetzelfde is. Je hebt namelijk 2 soorten mensen, links- en rechtshandige mensen. Beide deze mensen hebben een aparte manier van het vasthouden van de gitaar.

Laten we beginnen met rechtshandigen, dit is namelijk de meest voorkomende manier. De versmalling in de body, een soort inham, laat je rusten op je rechterbeen, het is uiteraard belangrijk bij een akoestische gitaar dat het gat van de klankkast zicht aan de voorkant bevindt, en bij een elektrische gitaar dat de elektrische elementen zich aan de voorkant bevinden. De linkerhand gebruik je voor het vasthouden van de hals, een soort lange stok met vakjes, de fretten. Leg de duim van de linkerhand bovenaan aan de achterkant van de gitaarhals. Zorgt er vervolgens voor dat de vingers van de linkerhand de eerste 5 fretten kunnen bereiken. Met links speel je nu de akkoorden/noten en met rechts sla je de snaren aan. Houdt in gedachte dat je de body van de gitaar tegen je lichaam houdt, dit voorkomt namelijk blessures.

De linkshandige manier is niet totaal anders, maar toch ook wel een beetje, alles is namelijk omgekeerd. Nu rust de gitaar namelijk niet op je rechterbeen, maar op je linkerbeen, nu houdt je de gitaarhals vast met je linkerhand. Ook nu is van belang dat je de duim van de hand waarmee je de hals vasthoudt achter de hals hebt en je vingers de eerste 5 fretten kunnen bereiken. Dit is in beide gevallen cruciaal aangezien je zo makkelijker op kunt schuiven.

Voordelen met online gitaarles!

Het volgen van een online gitaarcursus heeft voordelen ten opzichte van het nemen van een cursist. Hierbij leer je namelijk de gitaar in een keer goed vast te houden. Dit komt zo omdat een jij met een online programma, als je de cursus goed volgt er voor zorgt dat je het onderdeel goed beheerst voordat je verder gaat. Zoals al vaker is gezegd is de houding de cruciale eerste stap, dus geen kans dat er ook maar een enkele cursus is die dit onderdeel niet behandeld. Persoonlijke cursisten daarentegen volgen werken ook volgens een stappenplan en besteden zeker aandacht aan de houding, maar veel persoonlijke cursisten hebben niet echt een duidelijke aanpak van tevoren, bij een online cursus heb je dus altijd garantie dat je de gitaar meteen goed leert vasthouden.

Een paar handige tips!

Doe het op je eigen tempo!Als het niet meteen lukt is dat niet erg. Het gaat er niet om hoe snel je leer, maar of je alle handelingen uit eindelijk op de juiste manier leert. Bij bepaalde onderdelen kan het wel een jaar of zelfs nog langer duren voordat je deze onder de knie krijgt! Bij het stemmen bijvoorbeeld gaat er aardig wat tijd overheen voor dat je dit zelf kunt. Als je niet op je eigen tempo leert je jezelf een bepaalde tijdsdruk oplegt kan het zijn dat je niet meteen de juiste houding aanleert omdat je het te snel wilt doen, het uiteindelijk ook niet gaat lukken en je het uiteindelijk opgeeft.

Houd de gitaar niet te gespannen vast, maar ontspan je en laat de gitaar rusten. Het is heel belangrijk om relaxed te zijn tijdens het spelen, doe je dit niet dan loop ook kans op blessures. Ook maakt het je minder comfortabel tijdens het spelen en dit zorgt er ook voor dat het leren moeilijker gaat.

Let op die duim! Zoals eerder in de tekst genoemd is het plaatsen van de duim bij zowel links- als rechtshandigen cruciaal. Dit is misschien wel het belangrijkste, bij het mis plaatsen ban de duim kun je niet lekker spelen en niet makkelijk wisselen tussen de fretten. Dit benadeelt niet alleen een comfortabele speelstijl, maar ook de snelheid van je spel.

Let ook op de juiste vingerzetting, ook dit is onderdeel van de houding van dit bevordert de speelstijl. Je kunt dit zien als een soort stap 2. Zorg ervoor dat je je vinger goed op de snaren plaatst en als je een snaar benadert dat je met je vinger van bovenaf als het ware op de snaar terecht komt. Dit is de beste manier om het te leren en meteen goed resultaat te creëren. Zorgt ervoor dat je vinger goed op de snaar staat en je als het ware een klein beetje in de snaren knijpt voor de maximale klanken. Niet te veel, want het is wel belangrijk om je ook ontspannen te houden.

Geef deze tekst een score:
[Totaal: 6 Gemiddeld: 4.3]
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •