Zo leer je gitaar spelen op oudere leeftijd

Gitaarles oudere leeftijd

Wanneer je wat ouder wordt denk je vaak dat iets nieuws leren niet meer zal lukken. Gelukkig is dit helemaal niet waar, ook op oudere leeftijd kan makkelijk iets nieuws geleerd worden, zoals bijvoorbeeld gitaar spelen. Wanneer je al jaren droomt over het bespelen van een instrument kan een eerste stap zetten om een les te boeken groot zijn. Misschien heb je al jaren de gitaar zelf in huis maar staat deze nu ook al een tijdje op zolder stof te vangen.

Wanneer je wat ouder bent en je wil graag gitaar leren spelen kan hier soms negatief op gereageerd worden. Alsof je op oudere leeftijd niets meer bij kan leren. De negatieve reacties kunnen ervoor zorgen dat je aan jezelf begint te twijfelen terwijl het leren gitaarspelen al jaren een droom kan zijn. Tijd om eindelijk de stoute schoenen aan te trekken om toch een gitaarles te boeken. Wij geven je graag wat meer inzicht in hoe het als oudere is om gitaar te leren spelen.

Wil je meteen een goede online gitaarcursus bekijken? Klik hier om meteen naar GitaarlesvanKoen te gaan, onze favoriet.

Waar lopen ouderen tegen aan bij het leren gitaar spelen?

Zoals al genoemd is, gitaar leren spelen op oudere leeftijd kan zeker. Wel kan je te maken krijgen met verschillende factoren welke dit wel zouden kunnen bemoeilijken. In je handen kan je gedurende je ouder wordt minder kracht hebben en ook kunnen je vingers zich wellicht minder flexibel bewegen dan toe je jonger was. Je handen en vingers zijn bij gitaarspelen nou eenmaal erg belangrijk. Bedenk wel dat het verminderen van kracht in je handen en de flexibiliteit persoonsgebonden zijn, de ene heeft hier nou eenmaal sneller last van dan de ander.

Ben je bang dat je te dikke vingers hebt of juist te veel eelt op je vingers hebt waardoor je de snaren niet goed zal voelen? Ook hierbij wordt het advies gegeven om gewoon te oefenen. Ook met dikke vingers en eelt is het mogelijk om gitaar te leren spelen. Soms kan het ook moeilijk zijn om twee handen afzonderlijk van elkaar te gebruiken.

Mocht je wel last hebben van je handen en vingers dan is er maar één advies: oefenen! Oefening baart kunt en hoe meer je je handen en vingers gebruikt hoe soepeler deze worden en hoe meer kracht je ook kan zetten. Daarnaast is het belangrijk om jezelf te realiseren dan ook gitaarspelers welke jonger zijn altijd moeten blijven oefenen. Als je maar genoeg oefent zal je de bewegingen onder de knie krijgen.

Oma speelt gitaar kleinkind

Waarom het juist een voordeel is wanneer je ouder bent en gitaar leert spelen

Het leren gitaarspelen op oudere leeftijd kan ook voordelen hebben in vergelijking met jongere mensen. Wanneer je wat ouder bent kies je bewust voor het instrument. Een kind kan het bijvoorbeeld moeilijk vinden om een keuze te maken tussen al de instrumenten, maar jij weet waarschijnlijk precies dat je graag gitaar wil leren spelen. Als oudere ben je ook vaker in aanraking gekomen met verschillende muziekstijlen.

Zo kan je wanneer je muziekles neemt je eigen voorkeuren aangeven bij de docent. Het precies weten wat je wil is een groot voordeel ook in de keuze tot de gitaar. Houd je meer van rockmuziek dan kan een elektrische gitaar je voorkeur hebben. Houd je meer van akoestische muziek? Dan zal een ‘normale’ houten gitaar je meer aanspreken.

Een ander voordeel zal zijn dat je meer discipline hebt dan een persoon welke jonger is. Jij weet zeker dat je gitaar wil spelen. Waarschijnlijk maak je hier ook een vaste tijd voor vrij in je agenda. Als oudere heb je gewoon meer levenservaring, je hebt waarschijnlijk een opleiding afgerond, een baan (gehad), en misschien ook wel kinderen. Genoeg dingen waarvoor je voldoende discipline moet hebben.

Financieel sta je er vast ook beter voor dan jongere leerlingen. Jongere leerlingen hebben vaak geen groot budget om een muziekinstrument aan te schaffen. Vaak hebben ze dan ook de goedkopere instrumenten in bezit. Doordat de gitaren niet van de beste kwaliteit zijn, zal de muziek hieruit ook niet het beste klinken. Jongere leerlingen zijn vaak ook nog afhankelijk van het budget wat hun ouders willen uitgeven aan de lessen en het materiaal. Wanneer je zelf financieel afhankelijk bent kan je zelf kiezen wat je budget is en wat je precies wil uitgeven aan het muziekinstrument.

Gitaarles online opa

Online leren in je eigen tijd

Er zijn veel ouderen welke zichzelf het gitaar spelen willen aanleren. Met de moderne technieken van tegenwoordig lijkt het ook makkelijk te kunnen. Via een simpel instructiefilmpje kan je makkelijk in je eigen tijd starten met de lessen. Belangrijk is wel om dan online een gitaar docent te vinden welke bij je past. Niet elke docent zal een lesmanier hebben waar jij je prettig bij voelt. Omdat YouTube ook lesmogelijkheden biedt is het belangrijk om na te denken op wat voor tempo jij gitaar wil leren spelen.

Heb je behoefte aan een vaste tijd waar je wekelijks van weet dat een docent voor je klaar zit? Dan zou het goed zijn om je aan te sluiten bij een online leerprogramma welke vaste mogelijkheden biedt om met een docent te oefenen. Dit kan door gebruik te maken van verschillende online technieken zoals via Skype of FaceTime. Een voordeel van deze online methode is dat de docent je ook feedback kan geven op hoe hij jou de koorden ziet gebruiken maar ook op de houding welke je aanneemt.

Of denk je helemaal geen begeleiding nodig te hebben tijdens het leren gitaar spelen? Dan kan je op YouTube veel online beginners filmpjes vinden. Zoek bijvoorbeeld maar eens op Beginner guitar lesson. Er zijn genoeg verschillende online leraren te vinden op YouTube. Wanneer je leert op deze manier is het wel belangrijk om je te realiseren dat er geen aandacht besteed zal worden aan je houding.

Zoals al genoemd is de houding bij het leren gitaar spelen erg handig. Mocht je iemand kennen welke wel al een tijdje gitaar speelt, vraag deze persoon dan eens om feedback aan je te geven. Daarnaast weet je nooit of je de snaren precies op de juiste manier raakt omdat er niemand aanwezig is welke je hierin kan begeleiden.

Bekijk ook ons artikel waarin we online gitaarlessen vergelijken.

Opa speelt gitaar

Extra tips voor beginnende oudere gitaar spelers

  • Wanneer je begint met de lessen wees dan realistisch. Na één les zal je nog niet vloeiend gitaar kunnen spelen en ook naar 10 lessen zal je met bepaalde oefeningen zeker nog moeite hebben. Vooruitgang gaat soms langzaam, en soms zie je het zelf niet, er is vooruitgang.
  • Wanneer je ook last hebt van stress is het goed om eens wat anders te proberen. Het leren bespelen van een muziekinstrument, zoals de gitaar, is dan een uitstekend middel welke stress verlagend werkt.
  • Laat je in een muziekwinkel goed informeren over de verschillende soorten gitaren. Probeer ze hier dan ook eens rustig uit. Vaak kan de verkoper in de muziekwinkel je hier wel mee begeleiden, ook wanneer je zelf nog geen ervaring hebt in het gitaarspelen.
  • Maak een schema of een oefenstrategie zodat je de oefentijd ook op de meest efficiënte manier gebruikt. Zijn er speciale nummers welke makkelijk voor je zijn om even in te spelen? Maak hier dan een lijstje van en zorg dat deze standaard bij je muziekstandaard staan. Deel nieuwe muziekstukken op zodat je stapsgewijs kan gaan leren.
Geef deze tekst een score:
[Totaal: 31 Gemiddeld: 4.6]
Deel deze pagina