Gitaar spelen als linkshandige


Gitaar spelen is voor iedereen en een selectie op basis van fysieke kenmerken bestaat niet. Rechts of links, je kunt altijd goed gitaar leren spelen met instrumentpassie.nl. Het is echter wel belangrijk om bepaalde problemen goed aan te pakken en vanaf het begin te werken aan een soepel omgang met de gitaar.

Praktijk van spelen met links

Het is een mythe dat gitaarspelen gebeurt met één hand, zowel links- als rechtshandigen zullen beide handen moeten gebruiken, of ze het nu willen niet. De ene hand verzorgt immers het ritme, terwijl de andere hand zich toelegt op de akkoorden. In de basis zijn dit simpele, zelfs routineuze bewegingen, maar het is niettemin heel belangrijk dat je ze goed onder de knie krijgt. Hoe beter je wordt, hoe meer variaties er in je spel zullen kruipen. De hand die het ritme verzorgt gaat extra ritme toevoegen, snaren worden gedempt tijdens aanslag, je gaat tokkelen, en de hand die de akkoorden verzorgt begint hier ook in te variëren. Hoe verder je komt, hoe beter de samenwerking tussen beide handen dus moet worden. Je kunt een gitaar dus niet uitsluitend met rechts bespelen, onmogelijk. Ten minste, voor beginners.

[/fusion_text][fusion_text]

Zie hier Paul McCartney met links spelen:

Hier een link naar de officiële site van Paul McCartney

Links Spelen

Als linkshandige gitarist zijn er enkele mogelijkheden om het gitaarspel goed onder de knie te krijgen. Paul McCartney gebruikt bijvoorbeeld de spiegelmethode. Toch is dat niet altijd de meest handige optie: spiegelen vergt veel aandacht, terwijl gitaarspelen juist soepel en ongedwongen moet gebeuren. Veel linkshandigen kiezen er dan ook voor om zich de rechtshandige manier eigen te maken. Er zitten namelijk ook grote voordelen aan deze laatste methode. Allereerst kun je alle informatie met betrekking tot gitaarlessen en video’s op Youtube gewoon direct overnemen. Je hoeft bovendien nooit te spiegelen en er hoeven ook niet allerlei ingewikkelde aanpassingen op je gitaar worden gemaakt. Je kunt gewoon lekker spelen.

Advies voor je gitaarles als linkshandige

De meeste lessen richten zich in de eerste paar weken op de eerder besproken handbewegingen, daar ligt de basis van een toekomstige gitaarvirtuoos. De samenwerking tussen beide handen, de soepelheid waarmee het ritme wordt bepaald en akkoorden worden aangeslagen, is absoluut cruciaal voor een goed vervolg van je lessen. Je moet gaan automatiseren, sommige bewegingen denk je niet meer, je doet ze gewoon. Beginners moeten zich dus niet laten afleiden door het feit dat ze misschien linkshandig zijn, – dat is uiteindelijk niet belangrijk – maar zich juist focussen op de samenwerking tussen beide handen, de manier waarop ze de gitaar laten zingen. Spelen moet bovenal leuk zijn, je moet er een bepaalde vrijheid aan ontlenen. Online gitaarlessen voor beginners kun je dus gewoon volgen want deze zijn gewoon van toepassing. Voor sommige mensen is spiegeling misschien een goede methode, – Paul McCartney is immers niet het minste voorbeeld – maar een amateurspeler moet zich in het begin vooral bekwamen in een soepele omgang met de gitaar, in het plezier beleven aan zijn eigen spel, zo leg je in ieder geval de basis voor een ontwikkelend talent.

Geef deze tekst een score:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *