Een spreekbeurt houden of een werkstuk maken over de gitaar


Spreekbeurt over gitaren

De gitaar is een heel mooi en veelzijdig muziekinstrument. Een heel leuk en ideaal onderwerp om er een spreekbeurt over te houden. Je kunt er ook een heel uitgebreid werkstuk over maken. Daarom gaan we je wat tips en ideeën geven over het onderwerp de gitaar. Op deze manier wordt het misschien iets gemakkelijker om over dit onderwerp wat meer te weten te komen en er meer over te kunnen vertellen tijdens een spreekbeurt.

Begin met een stukje geschiedenis over de gitaar

Het is altijd leuk om iets over de historie van een onderwerp te vertellen. Dat kun je ook doen over de gitaar. Wat is de historie of geschiedenis van de gitaar? Dit kun je heel gemakkelijk via internet op zoeken of eventueel in boeken vinden bij de bibliotheek. De eerste echte gitaar komt van oorsprong uit Spanje aan het einde van de zestiende eeuw. Al heb de Grieken geruime tijd daarvoor al een instrument dat veel op een gitaar lijkt. Deze gitaar werd door de Spanjaarden Guittarra Espanola genoemd.deze gitaar was voorzien van een mooie versieringen en had vijf dubbele snaren. Een aantal jaren later zo omstreeks 1780 werd daar nog een zesde paar snaren aan toegevoegd.Daarnaast werd de spanning van de snaren ook iets verhoogd. Deze gitaar stond bekend als de Romantische gitaar. Nog wat later zo in het begin van de negentiende eeuw werden er mechanische stemschroeven aan de gitaar aangebracht. In het jaar 1884 kwam er een gitaar die door de vorm en bouw heel veel overeenkomsten vertoonde met de gitaar zoals we die nu kennen.

Verschillende soorten gitaren

Na een stukje geschiedenis over de gitaar kan je overgaan op de veel verschillende soorten gitaren. Ook hier kun je genoeg over vinden en het is leuk om te laten zien of om te vertellen dat de gitaar een heel veelzijdig muziekinstrument is. Je kunt het bijvoorbeeld hebben over een klassiek of Spaanse gitaar.dat is ene gitaar die voorzien is van nylon snaren. Alleen de bassnaren van de klassiek of Spaanse gitaar zijn van een ander materiaal gemaakt. Daarnaast heb je ook nog een Flamencogitaar waar je iets over zou kunnen vertellen, deze gitaar heeft een iets kleinere klankkast en is lichter gebouwd als de klassieke gitaar. Deze gitaar wordt onder andere gebruikt voor het spelen van zigeunermuziek. Een westerngitaar is een gitaar die voorzien is met stalen snaren. dit zijn maar een paar voorbeelden zo kun je ook nog iets vertellen over de 7 of 12 snarige gitaar of over de elektrische gitaar.

 

Vertel of schrijf wat over beroemde gitaristen

Het is altijd goed om voor wat afwisseling te zorgen in je werkstuk of bij een spreekbeurt. We hebben het nu al over de geschiedenis en de verschillende soorten gitaren gehad maar het is misschien ook heel leuk om gewoon eens wat muziek te laten horen. Je kan er ook voor kiezen om een paar korte fragmenten van muziekfilmpjes te laten zien. Zorg ervoor dat je een paar gitaristen hebt die allemaal weer een ander soort muziekstijl op de gitaar spelen. Zo is Mark King een gitarist die op de basgitaar speelt en hoor je bij het gitaarspel van B.B King duidelijk de bluesmuziek.Natuurlijk mag Jimi Hendrix niet in dit rijtje ontbreken zijn gitaarspel was een mooie mix van Rock en roll. blues en soul invloeden. Zo kun je nog een paar beroemde gitaristen bespreken of beschrijven. Bij een spreekbeurt is het leuk om iedereen even te laten luisteren of te laten kijken naar een muziek of filmfragment. Dan wordt datgene wat je net erover hebt verteld nog iets duidelijker voor iedereen.

De gitaaropbouw en het stemmen van een gitaar

De gitaar is een heel leuk onderwerp voor je spreekbeurt waar je heel wat over kan vertellen of voor een werkstuk heel veel over kan gaan schrijven. Misschien kan je hierbij ook nog wat uitleggen over de gitaaropbouw. Vertel iets over de onderdelen van een gitaar. Je kunt het ook over het hout of de houtsoort hebben waar een gitaar van wordt gemaakt. De houtsoort is namelijk heel belangrijk voor de klank van een gitaar. Vergeet hierbij ook niet om uitleg te geven over het materiaal waar de snaren van zijn gemaakt. Daarnaast kun je ook nog iets uitleggen over het stemmen van de gitaar. Bij de meeste gitaren stem je van laag naar hoog. Mocht je dit zelf goed onder de knie hebben dan zou je dit tijdens je spreekbeurt kunnen laten zien.

Het leren spelen op een gitaar en wat leer je bij een gitaarles

Wat ook een leuk onderwerp is tijdens je spreekbeurt over de gitaar is het leren spelen op dit veelzijdige leuke muziekinstrument. Hoe je zelf kunt leren spelen via oefeningen op internet of met een speciaal leerboek. Verder kun je ook nog wat uitleggen over wat je leert bij een gitaarles. Misschien kan je zelf ook gitaar spelen of volg hier lessen voor. Als er nog tijd over is en je hebt er de gelegenheid voor vraag dan of je deze spreekbeurt over de gitaar met muziek mag afsluiten. Speel tot slot nog een kort liedje op de gitaar, als hele leuke en muzikale afsluiting van je spreekbeurt over de gitaar.

Geef deze tekst een score:
[Totaal: 9 Gemiddeld: 4.1]
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *