Kiezen van een plectrum


Er zijn veel soorten plectrums en als je net begint met gitaarspelen dan kan het zijn dat je geen idee hebt wat voor plectrum je moet kiezen. Als je een beetje rondkijkt zie je dat de ene plectrum dikker is dan de andere, een andere grootte heeft, van ander materiaal gemaakt is en zelfs in prijs kunnen ze veel verschillen.

Harde of een zachte plectrum

Als eerste is het belangrijk te bepalen of je voor een harde of een zachte plectrum gaat. Een harde plectrum is beter geschikt voor solo gitaarspel want een zachte plectrum beweegt ietsje mee wanneer je de snaar aanraakt waardoor het een andere geluid geeft maar wel iets lastiger is om op tempo te spelen.

De grootte

De grootte heeft niet veel effect op het geluid, vaak vinden mensen met wat grotere handen het fijner een grotere plectrum te gebruiken. Het hangt hierbij dus helemaal af van je persoonlijke voorkeur, test er een paar uit in de winkel zou ik zeggen.

Verder is het ook belangrijk wat je zelf mooi vindt. Dit heeft natuurlijk geen effect op het geluid maar het ook wil ook wat, neem je juist een opvallende of eentje die bijna opgaat in de kleur van je gitaar? Tegenwoordig is het zelfs mogelijk eigen foto’s, tekst of figuurtjes op je plectrum te laten maken om het helemaal persoonlijk te maken.

Zorg dat je er genoeg hebt

Plectrums zijn klein, vraag een gitarist hoe vaak hij zijn plectrum al is kwijtgeraakt en hij zal zeggen teveel om te tellen. Zorg dus dat je niet 1 plectrum haalt maar neem er een stuk of 5, zo kun je weer een tijdje vooruit.

 

Dure plectrums zijn geldverspilling

Als je naar een winkel gaat zul je altijd de optie aangeboden krijgen om een duurdere plectrum te kiezen, soms kosten deze tot wel 30 euro! Dit is verschrikkelijke geldverspilling, vaak zijn die van een euro of minder net zo goed, je leert echt niet beter spelen door een hele dure plectrum te nemen. Zorg dat je bij het uitzoeken van een plectrum altijd onder de 3 euro per plectrum blijft tenzij je hem persoonlijk wilt maken door bijv. een foto of tekst aan de plectrum toe te voegen. Je kunt bijv. deze plectrums bestellen:

Geef deze tekst een score:
[Totaal: 4 Gemiddeld: 4.8]
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *